Кметството в Русе е с най-висок рейтинг в Индекса за почтеност

0
Оценката е направена въз основа на 21 индикатора
Оценката е направена въз основа на 21 индикатора

Кметската институция в Русе e с най-висок рейтинг според резултатите от Втория годишен Индекс на Местната система за почтеност 2017, представен от Асоциация „Прозрачност без граници”.

Актуалните данни са доказателство за изграден устойчив капацитет, добри практики в управлението и ефективно взаимодействие между органите на местна власт и местно самоуправление, а стойността на индекса за кметския екип е 4.52 при максимална стойност 5, сочат данните от изследването.

Потенциалът за въздействие на кметската институция върху развитието на Местна система за почтеност е оценяван въз основа на 21 индикатора, разпределени с превес по отношение на измеренията роля и вътрешно институционални практики на управление. Средната стойност на индекса подобрява нивото от предходната година от 3.57 на 3.89 точки за 2017 г. и нарежда институцията на първо място в общата класация от изследвани девет сектора.

Използваните източници за оценка са официална информация, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация, преглед на официалните интернет страници на институцията, документален анализ, пряко наблюдение и медиен мониторинг.

Прави впечатление активното ангажиране на гражданите в обсъждане и приемане на основни компоненти на общинската инвестиционна програма – такива добри практики се регистрират в дейността на кметовете на Русе, Бургас, Велико Търново, Разград и София.

Наличието на прозрачни процедури при наемането на външни изпълнители и контролът върху доставчиците на публични услуги са сред индикаторите, които бележат подобрение през 2017 г., което се дължи на по-активна политика за контрол върху изпълнението на възложените услуги и налагането на ефективни санкции. Най-добра практика в това отношение регистрират кметските екипи на седем града, сред които и Русе.

Индексът за 2017 г. регистрира подобрение и по третия изследван показател – взаимодействие с местния бизнес. Подобрени са практиките по обществено консултиране и прозрачност в регламентацията за местния бизнес, се казва още в изследването.

Като цяло по всички показатели Русе отново се нарежда на челните места в класацията на Местната система за почтеност. Резултатите от изследването за общината показват наличие на капацитет, който съдейства за активна роля и взаимодействие с гражданското общество, и управление, което се придържа към основните изисквания за публичност и почтеност, сочат още данните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари