Кметове блокират ромски гета с КПП-та

2
Като част от мерките срещу разпространение на коронавирус община Сливен въведе пропускателен режим в квартал „Надежда“
Като част от мерките срещу разпространение на коронавирус община Сливен въведе пропускателен режим в квартал „Надежда“

Като част от мерките срещу разпространение на коронавирус община Сливен въведе пропускателен режим в квартал „Надежда“.

Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в квартал „Надежда“ и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила информационната кампания сред ромската общност за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат. Извършена е дезинфекция в гетото. Вече са обработени и ще продължат да се обработват контейнерите за битови отпадъци. 

Община Сливен призовава днес всички жители да дезинфектират общите части във входовете (асансьори, стълбища, парапети, дръжки, звънци). С цел ограничаване на движението на възрастни хора от 19 март, четвъртък, временно се прекратява продажбата на билети на цена от 20 стотинки за градския транспорт, както и безплатните пътувания.

Към момента няма потвърден случай на заразен с COVID-19 на територията на Община Сливен. Въпреки това кметът Стефан Радев призовава жителите да не излизат навън, освен ако това не е наложително.

Радикални мерки ще предложени на кризисните щабове в Пловдив и кметът на район "Източен" Иван Стоянов, съобщи "Трафик нюз". В периметъра на района се намира и квартал "Столипиново". Целта на мерките ще бъде затягане на дисциплината в ромската махала.  Стоянов обясни, че въпреки срещите с местните лидери на малцинствата и мерките, които се взимат досега, нещата все повече стават неконтролируеми.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб.  В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация – с номера и часове на всички чакащи. Така всеки знаеше кога да отиде да си получи помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, е обяснил Иван Стоянов. Той допълва, че постоянно патрули на Шесто РУ и служители на район „Източен” обикалят квартала, за да молят хората да не стоят струпани на едно място.

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби. Това се случва на улиците „Елба”, „Крайна”, „Батак” и почти навсякъде – паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване", обясни Стоянов. В момента има около 30 лица, които са под карантина в района, след като са се завърнали от чужбина. Той каза, че вижда как се бърка в кофите за боклук, а вътре има използвани маски, ръкавици и всякакви други неща, които са за лична хигиена.

„Не виждам друг вариант, освен да се приложи модела от Банско – с контролно-пропусквателни пунктове. Като се пускат само служителите на „Чистота”, „Паркове и градини” и други, които показват, че спазват хигиена и имат предпазни мерки. Почти всички просто не спазват указанията, които се дават от Националния кризисен щаб, Общинския и областен. Всички хора и квартали са важни и равни, другаде виждаме как хората спазват ред и дисциплина, но просто в Столипиново не е така.Оттук може да пламне целият град.  Предложенията ми ще ги изпратя до двата кризисни щаба, които трябва да вземат решение дали да го въведат”, обясни кметът Иван Стоянов. Той допълни, че дори и вечерен час в квартала би дал ефект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари