Кметът в Русе взима 6 минимални заплати, как е в останалите общини

8
Кметската заплата не може да надвишава министерската, която към днешна дата е малко над 9400 лева
Кметската заплата не може да надвишава министерската, която към днешна дата е малко над 9400 лева

Кметската заплата не може да надвишава министерската, която към днешна дата е малко над 9400 лева

Според данните на НСИ за миналата година, хората в Югозападна България са получавали най-ниските заплати - средно по 1400 лева месечно. Затова пък новите кметове в Благоевградско ще получават най-високите заплати - средно около 5000 лева, но с възможност да нараснат до над 9 000 лева.

Възнагражденията на градоначалниците се определят от Общинските съвети и не могат да надвишават министерската заплата, която към момента е малко над 9400 лева, информира БНТ.

9100 лева - толкова се очаква да е заплатата на новоизбрания кмет на Дупница: най-високата в страната. Първан Дангов аргументира възнаграждението с благородна кауза.

"От тези 9100 лева, ако гласува ОС, половината, нека бъде запомнено това от нашата аудитория, ще отиват за този общински дарителски фонд. Първият човек, който ще внесе пари - ще бъда аз, давам пример", заяви Първан Дангов, кмет на Дупница.

Средната работна заплата в съседния Кюстендил е 1415 лева, кметът Огнян Атанасов обаче ще получава 80% от министерската заплата или 7306 лева. Апелира колегите му - да бъдат искрени.

"Да се скъса с популизма и да си гласуват реалистични заплати, защото на всички ни е ясно, че не могат да живеят с 1500-2000 лева, както твърдят една част от колегите из страната", каза Огнян Атанасов, кмет Кюстендил.

"Вижте, аз като кмет на община Кюстендил, община, която е областен град, отговарям за разходването на над 100 млн. лв. бюджет Отговорността е огромна и смятам, че заплащането трябва да бъде адекватно на отговорността, която нося", допълни Огнян Атанасов.

Отговорността на столичния кмет е за 2,5 милиарда лева, но Васил Терзиев ще взема само 1 лев от заплатата, срещу която се разписва. И макар да нямат консенсус за председател на Столичния общински съвет, може да се очаква съгласие за това, кметската заплата да нарасне над 3000 лева, което ще рефлектира и на останалите общински възнаграждения.

"Поех този ангажимент, че всеки месец ще си оставям по един лев от заплатата, каквато и да е тя до края на мандата, за каузи. Ако искаме достойни хора да управляват качествено тези 2,5 млрд. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, трябва да се преосмисли концепцията, колко плащаме на тези хора, които носят тази отговорност", коментира Васил Терзиев, кмет на София.

През 2020 година в Русе решават да обвържат кметската заплата с минималната. Или кметът да получава 6 минимални заплати, което към днешна дата се равнява на близо 5600 лева, при средна от 1658 лева за града.

"Работната заплата така или иначе нараства. Тъй като минималната от 780 на месец, стана 933, така че ще растат заплатите и на общинските съветници и на кметовете на населените места и кметовете на община Русе", уточни Христо Белоев, председател на общинския съвет в Русе.

Последно кметските заплати във Варна са увеличени преди 2 години с 15%.

"Заплатата на новия кмет на Варна е 3500 лева", каза Нора Момчева, секретар Община Варна.

Средно работещите в Пловдив получават 1800 лева месечно, а кметът досега се е разписвал срещу 3350 лева, очаква се общинските съветници като решат съдбата на Альоша да увеличат и кметската заплата.

"Като хора, които 24 часа сме на работното си място, увеличение ще има, да, знаете заплатата на пловдивския кмет е една от най-ниските в страната", обясни Костадин Димитров, кмет на Пловдив.

По закон, кметската заплата не може да надвишава министерската, която към днешна дата е малко над 9400 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    17
    За какво ни е кмет?
    След като има 6 заместника още айдуци на заплата той ко ще върши точно освен да ходи на снимки? Аман от боклуци
  • 2
    16
    Абе Варна
    Е с по ниска заплата от тоя палячо. Къде е Варна къде е село Русе някъде у НИсово
  • 2
    15
    Голям задник
    Нали?
  • -4
    14
    Спас
    Щом депутатите с комисиите вземат по 10 000 и нагоре, а нямат отговорността на общински кмет, защо не. Даже е малка. А на тези завистливи нещастници дето пишат глупости да са учили и те и да са се кандидатирали за кметове.
  • 8
    13
    до 5
    Няма да барате заплатата на чистачката, ей! От нейната работа има резултат. Положителен. А от Пънчо какъв резултат сте видели? Освен такъв резултат, дето ти идва да заплачеш. Разсипа града тоя нерез.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари