Кметът: Темата за чистотата на въздуха в Русе е изключително болезнена за мен!

2
Пожарната реагира супер непрофесионално, заяви Пламен Стоилов
Пожарната реагира супер непрофесионално, заяви Пламен Стоилов Видео: Русе Медиа

Подробности около пожара на русенското сметище бяха изнесени на днешното заседание на Общинския съвет след питане на съветника от ВМРО Иво Пазарджиев.

Според зам.-кмета Наталия Кръстева причините за пожара не са ясни, но най-вероятно незагасена жар, попаднала в контейнер и оттам на депото за отпадъци, е предизвикала запалването на метана, който се отделя при гниенето. За да се избегне в бъдеще подобен инцидент, ще се предприемат мерки да не се изхвърля неизгасена жар в съдовете за битови отпадъци, информира Русе Медиа. Изпратени са писма до сметосъбиращите фирми да информират и сигнализират при констатации на нарушения за жар в контейнерите. Санкцията, която е наложена на оператора на сметището, е в размер на 1 500лева.

От страна на оператора на депото фирма „Берус Мел“, изказване направи общинският съветник Мирослав Славчев, който изнесе детайли по отношение на дейността на сметището и справянето с критичната ситуация. Стана ясно, че операторът, не е имал нито санкции, нито предписания от контролните органи във връзка с депонирането, напръстяването и обезопасяването на терена. При самия пожар и овладяването му са били необходими близо 70 000 лева допълнителни средства и твърденията , че това може да е било предизвикано в интерес на оператора, не е вярно. Този пожар е донесъл повече проблеми и щети за фирмата, отколкото някакви ползи. По данни на сметосъбиращата фирма, в България за 2018 година са възникнали подобни пожари в 12 депа.

Кметът на Русе Пламен Стоилов взе думата и обясни, че санкцията по договор с оператора е с максимален размер 500 лева и че твърденията за липса на щети не е вярна. „Това създаде масови настроения и психози сред гражданите, и то по тема, която е изключително болезнена и изключително чувствителна за русенци, включително и за мен – чистотата на атмосферния въздух. Така че това безобразие, което се допусна за мен, няма как да не е човешка грешка“, заяви Стоилов.

Стана ясно, че заради избухналия преди няколко години голям пожар в депото, всеки месец са извършвани проверки, но нарушения не са били констатирани. Въпреки че сегашният пожар като размер е бил по-малък от първия, всъщност е бил доста по тежък, защото е горял и в дълбочина. Така на практика депото повече е пушело, отколкото горяло.

Критика от кмета Стоилов, бе отправена към пожарната във връзка с действията от тяхна страна при конкретната възникнала ситуация. „Не знам защо има държавни институции, чието задължение е да реагират в такива ситуации. Лично за мен те реагираха супер непрофесионално – визирам пожарната.“

Подробности за критиките и оценката за действията им, както и изказването на кмета по темата, можете да чуете във видеото.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари