Кметът на Златарица: Къде бяха „обидените“ ромски организации, когато изнасилиха и убиха журналистката в Русе?

4
Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица
Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица

Пенчо Чанев е за трети мандат кмет на Златарица.

Той е завършил право в Бургаския свободен университет. Допреди да стане кмет е бил юрисконсулт в областната болница „Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

Интервю на Анита Чолакова в Actulano.com.

Г-н Чанев, във връзка с нашумелия случай във Войводиново, какво е Вашето мнение за ромите, толерантността и наглостта?

Някои хора се почувстваха обидени от това, което казва вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов - че циганите са станали нагли. Замислям се дали не трябва да са обидени точно тези цигани, които ... Ще използвам думата цигани, защото аз съм живял с тях, имал съм съученици цигани, власи, турци. И сме живели заедно, в дух на разбирателство и приятелство.

Като гледах тези "юнаци", които пребиха един млад човек, се замислям дали тези цигани, които си плащат редовно данъците, тока, водата, дали всички ние, които спазваме законите на нашата държава, Република България, не трябва да сме обидени!? Защо се обидиха ромски организации, и то хора, които са се снимали с турското знаме? И защо точно сега?

Къде бяха „обидените“ ромски организации, когато беше изнасилена и убита журналистката от Русе? Къде бяха, когато се извършваха други безчинства?

Искам да ги попитам защо в Златарица, където няма такса за детска градина и храната е безплатна, децата ходят на училище? Защо това не се случва във Войводиново, в другите ромски квартали? Защо ромските организации се сещат, че има някакъв проблем, когато имат интерес?

При нас специалистът, който отговаря за образованието в община Златарица, е циганка - с висше образование, завършила е Великотърновския университет със специалност "История", завършила е допълнителна специализация по етнография.

Тя обидена ли е?

Не. На нея й е неприятно, че по някакъв начин я отъждествяват с тези хора. Защото казва: "Аз ходих на училище, детето ми завърши училище, защо те не са го направили? Защо при нас може да се случи, а на други места не се случва?". И наистина, защо на някои места няма проблеми, няма кражби и ексцесии? Така, че те не би трябвало да са обидени, а да се замислят.

Имате ли обяснение защо реагираха само ромски организации, а не почтени хора като вашия експерт по образование?

За мен това е политика. Като чета коментарите - обикновените цигани, с които живеем и се срещаме постоянно, с които си помагаме, реагират по друг начин. Те по-скоро не искат и не трябва да бъдат отъждествявани с примати. Използвам тази дума, защото да не си знаеш рождената дата и година, не бих могъл да намеря по-подходящ термин. На тези организации изказването на вицепремиера им дойде "Добре дошло", за да атакуват лидера на ВМРО, защото тя като организация и партия в кабинета, провежда политика, с която открай време се цели да се въведе ред. Не може да не си ходил никога на училище и да получаваш помощи. Няма как държавата да издържа тези хора. Сега обаче намериха удобния момент да атакуват. Но нека кажат откъде идват техните пари и за какво ги влагат? Дали ги влагат в образованието и бъдещето на ромите? Този инцидент е неприятен не само за Войводиново, а за страната ни като член на ЕС. Разговарях с много хора и те казват: "Да, ние сме цигани, завършили сме си образованието, но не сме видели каквато и да е помощ от тези организации". И е прав Красимир Каракачанов, който казва: "Няма как те да ми налагат цензура. Положението е станало нетърпимо". Аз това казвам: "Елате да видите как тук живеем мирно и тихо и как на всички им е неприятно от този инцидент!".

Защо в Златарица го няма този проблем?

Може би защото е малка община, познаваме се. Самите хора искат да си образоват децата. По тази причина от 6-7 години премахнахме, с помощта на Общинския съвет тогава, таксата за детските градини. Направихме храненето безплатно. Децата не би трябвало да се разделят, те са нашите деца. Защото те ще останат да работят в Златарица, в България. Да, някои ще отидат в чужбина. Но може би сред тях е бъдещият кмет, бъдещият министър-председател, бъдещият президент. Затова са нашите деца. И колкото повече учат, толкова по-добре за обществото. Защо тези момчета, които пребиха военен, не са посещавали училище? Защо ромските организации не отидоха във Войводиново, за да накарат децата да учат?

Защо не са го направили според Вас?

Защото неуките могат да бъдат манипулирани.

А да разбирам ли, че във вашата община няма отпаднали от училище?

Има съвсем малка част - деца, на които родителите им е трудно да издържат семействата си, самотни родители, които работейки, изпускат възпитанието и развитието на своето дете. Тогава общината, заедно с Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, се намесва. През тази седмица са три преписките за деца, които не посещават училище. Ще бъдат извикани родителите им, ще се проведат срещи с тях и децата, ще съставят съответните актове и ще се вземат мерки. Като крайна мярка за тези ученици, с които трудно се работи и не поемат по правия път, съм решил да ги заведа на посещение в определен затвор. Искам да видят, ако продължават по този път, какво ги чака. Да разберат, че мястото им е в обществото, да намерят своята професия, да работят, да създадат семейства, да си плащат данъци, ток, вода. И да бъдат добри граждани на България.

Според Вас държавата ли е по-виновна, за да се стига до такива издевателства, или общините? И държавата не е ли твърде "толерантна" към тази общност, когато трябва да прилага правилата?

Аз не мисля, че трябва да търсим кой е по-виновен. След като има проблем, виновни са всички държавни институции – и общината, и държавата. Факт е, че тези момчета, които направиха зверския побой, никога не са ходили на училище. Ако държавата от самото начало беше предприела мерки, а такива вече се предприемат през последните две години - да се регулират неща, тези хора да разберат, че не може по този начин, тогава ще стане по-нормално. Оптимист съм в тази посока, защото доста неща се променят и съм убеден, че рано или късно това ще се промени. Задавам си въпроса - как не си плащат тока, данъците, водата в България, а като отидат в Белгия, Холандия, Франция, Германия, изведнъж стават съвестни. Тоест, трябва да има ясни правила и закони, които да се прилагат, не трябва да се отстъпва пред стадото, защото стадото ще повлече всичко останало. Всеки трябва да носи своята отговорност към себе си и държавата, която му дава права, но има и задължения.

Като кмет, г-н Чанев, кои ще бъдат приоритетите в управлението Ви тази година, до изборите?

Да завършим проектите, които започнахме през 2018 година - ремонти на улици в гр. Златарица и завършване на водопровода, ремонти на улиците по селата. Добре работи при нас проектът "Топъл обяд", по който 100 човека ежедневно получават храна. Предоставяме и услугата "Личен асистент", по която самотно живеещи и хора с увреждания получават помощ в ежедневието си. Където има отворена мярка, общината ще кандидатства. Имаме спечелен проект пред ДФ "Земеделие" и се надяваме да реализираме всички проекти, които са на обща стойност 6-7 млн. лв. Надявам се и да бъдем одобрени с нови проекти, с които сме кандидатствали, за да продължат да се случват добри неща за Златарица

Предвид, че сте представител на ВМРО, която е в управлението на държавата, как работите с централната власт?

С всяка изминала година общините работим все по-добре с централната власт. Това е благодарение на Националното сдружение на общините в Република България, на председателя и членовете на Управителния съвет, които изградиха един доста добър диалог между общините и държавните институции. С всяка изминала година по-лесно се контактува, особено през последните две години, с това правителство. Получаваме от тях абсолютна подкрепа. И по всеки казус, за който не сме сигурни кой е правилният начин, получаваме помощ.

Доста голяма част от Вашите колеги реагират остро, когато им се възлагат нови задължения, но не обезпечени финансово, Вие на какво мнение сте?

В кръга на шегата ще отговоря. Нали знаете - едно магаре го товарят толкова, колкото може да носи. От дългогодишната практика на моя баща, който е агроном по професия и дълги години е бил ръководител на машинно-тракторна станция, разбрах, че нещата трябва да се случват по този начин. Той ми е казал: "Ние 40 години се опитвахме да ловим маймуни с трици - не става, но явно ще продължаваме". Това означава, че от нас се искат да вършим работа бързо, качествено и без пари. Общините явно сме доста добри в това. Но ние не можем да поемем цялата тежест и не трябва да ни възлагат неприсъщи дейности. Последното, което ми беше много странно, е, че кметовете на общини сме задължени да броим безстопанствените котки и да водим регистър. А безстопанствена е тази, която е извън дома. В селата обаче хората гледат котки извън дома, за да ловят мишки. И те не са безстопанствени. Но и това ни карат да вършим, въпреки че има държавна институция, наречена Българска агенция за безопасност на храните и съответният ветеринарен лекар може да я върши тази работа. Да не влизаме в подробности, ясно е, че ще имаме отговорности, надяваме се на подкрепа от държавата и най-вече от министъра на финансите, естествено.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари