Кметът на Пловдив обяви частично бедствено положение

0
Възложена е спешна обществена поръчка за почистването на река Марица
Възложена е спешна обществена поръчка за почистването на река Марица Снимка: Дарик

Възложена е спешна обществена поръчка за почистването на река Марица 

Комисия е установила наличие на компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на Марица на територията на Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепятствено преминаване на водата.

Спешна обществена поръчка за почистването на Марица на стойност 1,5 милиона лева е обявила Община Пловдив. За целта кметът Здравко Димитров обяви частично бедствено положение, заради състоянието на реката.

Процедурата е обявена без договаряне и се възлага директно на голяма транспортна и строителна фирма в Пловдив. В мотивите е записано, че предмет на обществената поръчка е предприемане на неотложни действия с цел превенция от наводнения.

Комисия, назначена на 15 септември тази година, е установила наличие на компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на Марица на територията на Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепятствено провеждане на високи води.

Заради спешността на процедурата от ДБ Пловдив са насрочили за утре извънредна пресконференция, съобщи Дарик Радио. Съветниците от партията вече спряха със сигнал до Агенцията по обществени поръчки обявената миналата пролет, отново чрез директно възлагане, процедура за почистването на реката. Тя беше на стойност 5 милиона лева и в мотивите ѝ беше записано, че е по „неотложност“, защото приливната вълна застрашава пловдивчани и може да настъпи „трансгранична екологична катастрофа“.

„Веднага след това зам.-кметът Величко Родопски обяви, че ще проведат нова поръчка, която да е открита, за да може в нея да участва всяко заинтересовано лице. Година и половина обаче това не се случва и отново се обявява процедура без договаряне, и то на една и съща фирма", коментира общинският съветник от ДБ адвокат Веселина Александрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари