Кметът на Пловдив е обвиняем за 1 милион лева

0
Иван Тотев може да бъде осъден на 10 години затвор
Иван Тотев може да бъде осъден на 10 години затвор Снимка: БГНЕС

Повдигнато е обвинение на кмета на община Пловдив, Иван Тотев, за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева.

От Софийска градска прокуратура определят случая като „особено тежък”.

„Нямам основание да се притеснявам”, заяви в отговор на обвиненията кметът Иван Тотев, цитиран от „Дарик”. Той допълни, че няма да коментира повече, тъй като досъдебното производство продължава и ще изчака приключването му.

Според обвинението в периода 30 април – 17 ноември 2014 г., като длъжностно лице и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения във връзка с изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив.

Процедурата е направена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Освен това е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и без стойностна сметка. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя – „Запрянови 03” ООД.

От прокуратурата смятат, че кметът е сторил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв., ощетявайки община Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Ако бъде признат за виновен той може да бъде осъден на лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и да бъде лишен от правото да заема държавна или обществена длъжност.

По преценка на главния прокурор кметът на Пловдив може да бъде отстранен от поста, докато тече делото.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари