Кметът на Калофер: Мъжко хоро ще има, докато свети слънцето на земята

22
И русенци ще се хванат на мъжкото хоро в Калофер
И русенци ще се хванат на мъжкото хоро в Калофер Снимка: БГНЕС

И русенци ще се хванат на мъжкото хоро в Калофер

Мъжко хоро в Калофер ще има, докато свети слънцето на земята, и с мен, и без мен, каза пред "Фокус" кметът на Калофер Драгомир Боев. "Традицията се запазва", добави той и обясни, че литургията започва още в 4:30 часа сутринта и тя ще бъде отслужена в църквата "Св. Архангел Михаил“ от отец Димитрий. Тя ще трае до 7 часа.

След това започва литургия за Богоявление в същия храм.

От 7:30 часа тръгва литийно шествие с хоругви. В него ще вземат участие момчетата от калоферската група, които ще се хвърлят в ледените води на Тунджа, заедно с кмета и всички останали, които искат да участват в изваждането на кръста.

"Има една икона на десния бряг на реката, тя също ще бъде осветена. В 8 часа вече за кръста ще се борят само момчетата от калоферската група. След като се извърши ритуала с тях, те излизат от водата и тогава, след тях, може и останалите групи, които желаят да се потопят", разказа кметът на Калофер Драгомир Боев.

Той съобщи още, жителите на Калофер очакват този празник отдавна и се подготвят за него. На 30 декември със спонтанна инициатива от доброволци, над 30 души - деца на 6-7 години до 95-годишни граждани с ентусиазъм са почистили целия район, където се извършва ритуала.

Калофер ще бъде посетен от над 800 гости от страната и чужбина. Хотелите в градчето, както и в цялата околност, са заети още от миналата година. От сега се правят резервации за догодина. Звънят хора от цяла България - от Петрич до Русе, и от Лом до Малко Търново, отбеляза кметът.

По въпроса за включването на калоферското хоро в списъка на ЮНЕСКО кметът Боев каза, че по тамошните вътрешни правила един обичай, когато се повтаря 50 години, то той се регистрира. Техният е вече на 34 години, защото Мъжкото хоро се прави от 1990 година насам. Иначе кръста се хвърля още от турско време, както в цялата страна.

Паралелно с хорото, в Калофер всяка година се отбелязва и рождението на големия поет и революционер Христо Ботев. Очакват се важни гости от цялата страна. Премиерът Николай Денков и министри от правителството също са заявили участие. Честването започва след 11:30 часа, ритуалът е тежък и помпозен, по думите на кмета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Евроатлантик
    А на Богоявление , на пъпа на София ще се вие пищно , голо, гей-парадско хоро, водено от Кокорчо, Кирчо,Асфалт Паша, Ристе ЛодкарО, Гнома, Шиши, Сополан Паситто, Магарев, бивши управници и настоящи политици-центъджии, техни слуги, привърженици и много жъктопаветни мисирки,които ще отразят грандиозното евро-атлантико-гейско събитие. Няма начин да не присъстват и гости от Козяк. Урсула и няколко видни п ...ста от EC-a и СатаНАТО също са поканени.
  • 0
    7
    Анатема
    Този явно много е заблуден ! Не вижда ли и не разбира ли, че отдавна ни е превзела саксо-краварската и евро-гейската ценностна система и за 30г. нацията ни до такава степен е опростачена, че почти всичко българско - традиции, ценностна система, морал, обичаи и пр. е опорочено и развратено.Най-напред би замениха Дядо Мраз с Коледа, после дойде краварския Хелуин, после гей-парадите и т.н..
  • -2
    6
    Голям праз!
    Поредните патриотарски изцепки, в случая на тълпа здраво наквасени. Най-смешното е, че го величаят за традиция, при положение, че я има, я не двайсетина години как се правят на телевизионни звезди, като се насмучат яко и далдисат в барата. Пак дълбоко провинциални комплекси.
  • 18
    5
    Напомням за копейките долу
    "Мъжкото хоро се прави от 1990 година насам. Иначе кръста се хвърля още от турско време, както в цялата страна." По съветско време ни кръст, ни хоро, ни вяра! Пълно затриване на националното самосъзнание! Ботев и другите революционери не случайно са писали толкова много против руските имперски амбиции. Виждаме, че и в днешни дни нищо не се е променило. И отново е пълно с национални предатели готови да убиват сънародниците си от завист и злоба. Достатъчно е да наблюдавате поведението на късопишковата партия. Тези престъпници показаха, че нямат скруполи даже да бият жени и то в парламента.
  • 1
    4
    Това е:......
    Това е особен вид извратен бзнес, подкрепян от алчни попове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари