Кметът и депутатите работели за втори мост и летище в Русе

0
Десислава Атанасова не благоволи да дойде на срещата, организирана от Пенчо Милков
Десислава Атанасова не благоволи да дойде на срещата, организирана от Пенчо Милков Видео: Русе Медиа

Десислава Атанасова не благоволи да дойде на срещата, организирана от Пенчо Милков

Депутати от всички политически сили се отзоваха на поканата, която бе отправена от кмета на Русе Пенчо Милков, да се срещнат и да говорят за проблемите на Русе и региона. Поради ангажименти не успя да пристигне единствено председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, а за пресконференцията заради друга среща не остана депутатът от ДПС Ализан Яхова, която иначе участва в разговора. В срещата се включиха още Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС, Рена Стефанова и Димитър Недялков от „Продължаваме промяната“, Златан Златанов от „Възраждане“, Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Белчев от „Демократична България“, информира Русе Медиа.

И кметът, и депутатите определиха атмосферата на разговорите като конструктивна и ползотворна и изразиха желание за обща работа в името на Русе и региона. Народните представители декларираха готовността си да съдействат за решаване на най-болелите проблеми.

Когато депутатите са единни, става по-лесно за кмета. Говорихме за чистотата на въздуха, свързаността на Русе чрез изграждането на втори мост, магистралата Русе - Велико Търново, развитието на индустриалните зони, като предстои в Русе да се регистрира още една, забавянето на Летище Русе, асфалтирането на улиците и проблемите около водния проект“, каза кметът Пенчо Милков.

Той даде конкретика по различните теми. За въздуха иска да се въведат норми и за химически вещества, за които в момента няма пределно допустима концентрация, да има по-строги норми за въздуха в Русе. Част от таксите от Дунав мост да остават в Русе, като общината е подготвила текстове за нормативни промени, които ще даде на депутатите. За Летище Русе ще се мисли как да се съвмести собствеността му, която е общинска, с държавен оператор и изобщо кой е най-работещият механизъм, за да може то да бъде действащо.

Всеки един от депутатите обясни в какви комисии участва и сподели накратко как вижда работата си за Русе и региона.

Рена Стефанова: Ще се работи усилено за летището, за да може да има Русе нормален транспорт. Това е с уговорката, че всичко зависи от хоризонта на настоящия парламент, тъй като в момента приоритет са законите, свързани с Плана за устойчивост. Те трябва да се приемат на първо място, за да има европейски средства за България.

Димитър Недялков: Като член на комисията по транспорта ще работи по въпросите, свързани с летището, пътищата и Дунав мост. Преминаването през граничния пункт трябва да се улесни, за да не се трупат опашки, като ще се провери дали не трябва институциите на моста да бъдат намалени.

Иван Иванов: Най-важното е да се внесе бюджет 2023, защото иначе няма как да се говори за конкретни суми за Русе и инфраструктурни проекти. Ще се поставят проблемите на града и региона и чрез засилен парламентарен контрол. По отношение на втория мост се чака подписването на двустранното споразумение през декември.

Иван Белчев: Приоритет е екологията и трябва да се работи за актуализиране на законите и нормите, както и да се дадат инструменти на институциите да упражняват ефективен контрол. Темата за свързаността на Северна и Южна България е изключително важна, а част от таксите от Дунав мост трябва да остават за поддържане на инфраструктурата към съоръжението.

Драгомир Драганов: Важно е, независимо от политическите партии, да се работи заедно за Русе и региона. Освен да се намери начин летището да заработи, важно за транспорта е изграждането на интермодалния терминал. Добрата новина е, че той е включен в Плана за възстановяване и ще има средства. Добре е да се разшири икономическата зона предвид потенциала ѝ като трансгранична.

Златан Златанов: Проблемите на Русе са трупани от години. Трафикът на Дунав мост е заради струпване на институции и това трябва да се промени. По отношение на таксите е най-добре изобщо да не се плаща, а да се преминава свободно по моста, както е между други държави в Европа. Депутатите трябва да бъдат трансмисия между местната и държавната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    24
    Моя милост
    Много приказки и обещания срещу вятъра. Докато не видя с очите си на тези не им вярва.
  • 4
    23
    Гражданин
    Я виж ти какъв хубав кмет сме имали.Веднага да го наградят-почетен гражданин на Русе и да го оставят пожизнено да бъде кмет.
  • 2
    22
    До 19
    Браво лизач,бравоооо...
  • 9
    21
    мнение
    Русе може да бъде много добро място за живеене. Но в момента е пренаселен и претъпкан граничен, транзитен град без визия за бъдещето.
  • 4
    20
    сВазиленка
    Втори мост над Дунав има на Мяртен - въздушен. Магистрала Русе-Велико Търново също има, ама въздушна. Летището приема бракуваните совалки на ЮеСеЙ, ама по талавизуръ. Всичко работи, и това е заслуга на втория ми мъж. Доктор някакъф калъф беше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари