Клубът на художниците в Русе тъне в разруха

1
Творците търсят помощ, за да възстановят дома си
Творците търсят помощ, за да възстановят дома си Видео: БНТ Русе

Клубът на Дружеството на художниците в Русе от няколко години е в окаяно състояние и се нуждае от спешен ремонт.

В момента творците няма къде да се събират и търсят помощ, за да възстановят „дома си“, както го наричат, съобщи БНТ Русе.

Протекъл таван, неработещи инсталации, разбит под, стени без картини – това е тъжната гледка, която ни посреща, докато влизаме в клуба на Дружеството на художниците в Русе. Макар че творците вече са започнали да го ремонтират, се виждат следите от разруха. Той съществува повече от 30 години, но художниците в момента говорят за него в минало време.

Николай Колев – председател на Дружеството на художниците в Русе: „Тук се събирахме, за да си правим събранията, организационни мероприятия се провеждаха тук. И отделно играеше ролята на малка галерия.“

Те обаче решават, че няма да оставят любимото си място на произвола на съдбата. Сумата, която е необходима за цялостен ремонт, е около 3000 лева. Започват да ги събират помежду си, но си признават, че не им е лесно, и затова разчитат и на хора с щедри сърца.

Николай Колев – председател на Дружеството на художниците в Русе„Ние общо взето работим дотук с наши средства и всеки член на дружеството дарява колкото може – от картини, от личните си средства, но това са много малки суми.“

И се надяват да съберат средства за възстановяването на клуба до края на годината. В момента в дружеството членуват над 60 художници. Въпреки че все още си нямат общ дом, в който да се събират, празничното настроение не ги е напуснало. Те ще открият изложба на 16-и декември в малката изложбена зала на „Борисова“ 6.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари