Клошари рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе

0
Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат
Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат

Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе. Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи. Специална комисия огледа 10 здания в аварийно състояние, които се нуждаят от спешен ремонт.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. На собствениците им се предписва да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Досега само няколко реститути са ги обезопасили. Ако останалите не започнат аварийно-временно укрепване в определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата, предупредиха от общината.

Кметът на Русе Пламен Стоилов предложи на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ да инициира законодателна промяна. Тя ще позволи на градоначалниците да задължат собствениците на сгради архитектурни паметници да ги поддържат. Идеята е общините да ги ремонтират и да стават техни собственици, докато си възстановят разходите. Ако имотите се укрепват за сметка на местните бюджети, общините могат да си получат парите по съдебен ред чак след 6-7 г.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари