Климатолог: Градушките през юли ще са чести, лятото ще е през септември

0
Юли вече е като юни, а лятото ще продължи през септември и октомври
Юли вече е като юни, а лятото ще продължи през септември и октомври Видео: Bulgaria ON AIR

Юли ще бъде динамичен. В началото на месеца ще има валежи и понижение на температурите, но след средата на месеца валежите ще намалеят и ще ни очаква слънчево време, а към края на месеца ще настъпи по-сух период

"Явления, като голямата градушка, която удари Червен бряг, се случват често в нашата страна, особено в Западна България", каза климатологът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

"2005 година в София падна опустошителна градушка и имаше много щети по колите, те не са изключени за нашите географски ширини", уточни той.

Неблагоприятните климатични явления в нашата страна ще се засилват.

"Ще има проливни валежи, силни гръмотевични бури с валежи, които предизвикват наводнения, също така периоди на рязко затопляне и застудяване", каза още климатологът.

Времето през юли ще бъде динамично.

"Обикновено това е най-топлият месец, но засега мога да кажа, че юли се движи като юни. В средата на месеца ще има един по-продължителен сух период", добави още Янков.

Повече валежи през юли ще има в централните и западни части на страната, но по Черноморието времето ще бъде благоприятно. А любителите на морските почивки може да очакват дълго лято.

Народно поверие гласи – ако е горещ краят на юли, то зимата следва да бъде люта. Не забравяйте чадърите този уикенд, тъй като ще има чести валежи и гръмотевици. Повече превалявания ще има в източните и централни райони. Въпреки това температурите над страната ще бъдат високи - от 28 до 32 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари