Китайският посланик в Москва: НАТО иска да разруши мира и в Азиатско-тихоокеанския регион

0
Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват
Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват Снимка: Вейбо

Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

"НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите", посочи китайският дипломат.

По думите му разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион "категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право". "Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион", посочи Джан.

"В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана", обясни китайският посланик в Москва.

"В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност... Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения", добави той.

По думите му през последните години НАТО "все повече протяга ръцете си" в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона", каза още китайският дипломат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    До 1
    Не зная кой разпусна Варшавския договор и защо,но зная защо той се саморазпусна....
  • -3
    1
    плюс-минус
    Както разпуснаха Варшавския договор, така да разпуснат и НАТО. Нека ООН да има умиротворителна армия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари