Китай трябва да похарчи $440 милиарда, за да изчисти селските райони

0
През тази година държавата е отделила 7 млрд. юана за насърчаване на селската „тоалетна революция“.
През тази година държавата е отделила 7 млрд. юана за насърчаване на селската „тоалетна революция“.

През тази година държавата е отделила 7 млрд. юана за насърчаване на селската „тоалетна революция“.

Китай ще трябва да похарчи 3 трлн. юана (440 млрд. долара) в рамките на три години, за да подобри санитарните условия в селата и да почисти силно замърсената среда, съобщи вестник „Хората“, цитирайки правителствени служители.

Средствата ще са необходими, за да се изпълнят държавните цели за изграждане на чисти селски тоалетни, за третиране на битови отпадъци и за постояването на селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, съобщава официалният вестник на Комунистическата партия, цитирайки представител на китайското министерство на земеделието и селските райони.

Държавата е отделила 7 млрд. юана за насърчаване на селската „тоалетна революция“ в Китай тази година, а други 3 млрд. юана ще бъдат изразходвани за подобряване на жизнената среда на селяните в западен и централен Китай.

„Войната срещу замърсяването“, която Пекин води вече шеста година, досега се е фокусирала предимно върху подобряването на качеството на въздуха в индустриализираните градове по протежение на източния бряг.

Досега е постигнат малък напредък в подобряването на селската среда, където са били замърсени големи количества земя и вода в резултат на липсата на инфраструктура за третиране на отпадъците, прекомерната употреба на торове и пестициди, както и заради изграждането на промишлени предприятия, които не отговарят на стандартите.

Министерството на земеделието обеща миналата година да предприеме действия за справяне със замърсяването на селските райони, като обеща да подобри инфраструктурата и „лошите навици“ на жителите на селските райони. Въпреки това министерството признава, че все още има значителен недостиг на финансиране.

Китай отчаяно иска да върне в експлоатация и без това оскъдните си земеделски земи, за да увеличи фермерската продукция, особено на фона на засилващата се урбанизация в страната.

Планът на управляващите е до края на 2020 г. около 90% от замърсените земеделски земи да са подходящи за използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари