Китай строи високоскоростна железопътна линия до САЩ

1
Китай строи високоскоростна железопътна линия до САЩ
Снимка: REUTERS

Китай разкри плановете си за строеж на високоскоростна железопътна линия, която да свърже страната с Русия, Канада и САЩ, пише The Independent, цитирайки The Beijing Times.

Предложението е дело на Китайската инженерингова академия. Линията трябва да бъде с дължина от 13 хил. км., включително около 200 км. подводен участък, който ще представлява и най-големият тунел в света. От академията изтъкват, че страната разполага с необходимата технология. По подобен начин предстои да бъде изграден 150-километров железопътен тунел до Тайван.

Началото ѝ трябва да е в Североизточен Китай, след което тя трябва да преминава през Сибир и пресичайки Беринговия пролив да достига до Аляска. От Аляска железницата ще продължи през Канада за да достигне отново до САЩ. Влакът по линията ще може да се движи с до 350 км./ч., а цялото разстояние ще се пропътува за два дни.

В различен етап на развитие са други два големи проекта, целящи подобряване на връзките с Европа. Първият свързва Китай с Лондон, преминавайки през Париж, Берлин и Москва, а вторият следва пътя на коприната през Иран и Турция, за да достигне Германия.

Държавният китайски вестник напомня, че вече се изгражда четвъртата трансазиатска линия, свързваща Пекин с Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Малайзия и Сингапур. Изданието твърди, че в момента се планира и линия, която да достига до Африка.

Източник: Economic
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари