Китай спря достъпа до пощата на Google – Gmail

0
Имейл услугата на Google – Gmail е напълно блокирана в Китай след месеци на опити от Пекин да пречи на достъпа до най.-популярната електронна поща в света
Имейл услугата на Google – Gmail е напълно блокирана в Китай след месеци на опити от Пекин да пречи на достъпа до най.-популярната електронна поща в света

Имейл услугата на GoogleGmail е напълно блокирана в Китай след месеци на опити от Пекин да пречи на достъпа до най.-популярната електронна поща в света, съобщи агенция "Ройтерс". Базираната в Китай правозащитна група GreatFire.org съобщи, че много от адресите в Gmail са били отрязани в петък, а днес все още няма достъп до услугата.

"Мисля, че правителството се опитва да премахне Gmail от Китай и да намали пазарния дял на Google", коментира член на GreatFire. "Представете си как потребителите на Gmail не успяват да общуват с китайските си клиенти. Много хора извън Китай също може да се видят принудени да ползват друга имейл услуга", добавя той.

Данните на Google също сочат рязък спад на трафика към Gmail от Китай в петък. Страната пречи на достъпа до много от услугите на американската компания от юни насам, но допреди седмица потребителите на Gmail все още можеха да достигат до съобщенията си чрез протоколи като IMAP и POP3.

Пекин поддържа стриктен контрол върху Интернет, като филтрира цялата информация и мнения, които противоречат на официалната линия на комунистическата партия. Страната разполага с един от най-сложните инструменти за цензуриране на Интернет, известен като "Великият китайски файъруол", а през последната година ограничаването на достъпа до чуждестранни услуги, например тези на Google зачести.  

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари