Китай се забърка в международен скандал

2
Посланикът в Париж оспори суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз
Посланикът в Париж оспори суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз Видео: NOVA

Посланикът в Париж оспори суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз

Китай се принуди да обяснява изказвания на своя посланик в Париж. Редица държави в Европа реагираха на интервю на дипломата, който оспори суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз. Китай побърза да каже, че това не е официалната позиция на Пекин. Темата е особено чувствителна, след като Русия нападна Украйна и започна да обявява нови украински територии за свои.

Китай трябва да ни каже, че позицията на посланика му в Париж не е официалната позиция на Пекин. Иначе това поставя под въпрос международните правила и ред”, посочи външният министър на Люксембург Жан Аселборн, предава NOVA.

Първо - това е абсолютно неприемливо. Второ - Прибалтийските страни призовават представителите на Китай, посланици или постоянни пратеници. Искаме пояснение. Променила ли се е позицията на Китай за независимостта ни? Нека напомня, че ние не сме постсъветски страни. Ние сме държави, които бяха незаконно окупирани от Съветския съюз”, коментира външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

В Пекин побързаха да се разграничат от думите на пратеника в Париж. „Не отричаме, че след разпадането на Съветския съюз отделните републики имат статута на суверенни страни”, заяви говорителят на външното министерство на Китай Мао Нинг.

Изказването на посланика в Париж не е скандално само заради руската инвазия в Украйна и окупирането на територии. Китай граничи с цяла редица от държавите, които миналия век бяха част от Съветския съюз. Там със сигурност също чакат разясненията на Пекин.

Китай беше една от първите държави, които установиха дипломатически отношения с тези страни. Винаги сме се придържали към взаимното уважение и развиването на двустранни връзки на приятелство и сътрудничество. Уважаваме статута на суверенните държави, формирани след разпадането на Съветския съюз”, добави Нинг.

След пресконференцията в Пекин, Китай направи и още едно официално изявление, настоявайки че посланикът в Париж е изразил лично мнение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Ватенки
    нали се преброихте на изборите.Замълчете че ставате смешни.Мнозинсво сте само по форумите .
  • 0
    4
    Bonkerz
    Понеже си мн голям и умен ме обиждаш на лична основа, заедно с цели народи "джуджета с големи мераци", смешници, които квичали на умряло. Ти па си мн убав... Носи си новата свастика Z, пък ако те мерна из града ще те разкрася още повече...
  • -1
    3
    до 2
    Какви червени глупости и права на съществуване са те подгонили бе скапаняк ?!? Вие евро-курвите зад всичко ви се привиждат червени заплахи за съществуването ви. Смешник.
  • 1
    2
    Bonkerz
    Да, ама понеже ти си тъп Ганьо нямаш пари за велосипед. Ходи пеш лично да им кажеш, че нямат право на независимост, че са изкуствени страни, и че нямат право да съществуват и т.н. от вашите червени глупости... По същия начин утре Ердоган и Путин ще кажат същото за нас...
  • 1
    1
    хахаха
    Доколкото помня, Китай изтри от митническите си списъци именно прибалтийските джуджета с големи мераци и претенции. Тогава ги заболя много и квичаха на умряло, сега пак. Много са смешни. Могат да бъдат прекосени с велосипед само за ден.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари