Китай предупреди САЩ да не допускат конфронтация между двете страни

0
Джо Байдън с първи телефонен разговор със Си Цзинпин като президент
Джо Байдън с първи телефонен разговор със Си Цзинпин като президент Снимка: ДПА

Джо Байдън с първи телефонен разговор със Си Цзинпин като президент

Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, съобщи Белият дом. Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс.

Това беше и първи разговор между Си и президент на САЩ от март миналата година, когато той разговаря с бившия американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия, припомня БТА.

Конфронтацията между Китай и САЩ би била катастрофа и за двете страни, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Това е заявил Си Цзинпин в разговора си с Байдън.

Си отново заяви, че сътрудничеството е единственият възможен избор и че двете страни трябва да уреждат споровете си по конструктивен начин, се казва в съобщението за разговора на китайската държавна телевизия.

По думите на китайския президент Пекин и Вашингтон трябва да възстановят различните механизми за диалог, за да разбират намеренията на другия и да избягват недоразумения.

Пред Байдън Си изрази надежда, че САЩ ще се отнасят предпазливо към въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, които засягат суверенитета и териториалната цялост на Китай, посочи китайската телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари