Китай държи САЩ под прицел

1
Новите ракети на Китай ще принудят САЩ да стоят надалеч от китайските брегове
Новите ракети на Китай ще принудят САЩ да стоят надалеч от китайските брегове

Американско-китайското съперничество във водите, миещи бреговете на „Поднебесната империя“ се изостря.

Пентагонът отново ще разположи кораби и самолети през януари в Южнокитайско море, а Пекин е получил техническата възможност да нанася удари по базите и корабите на САЩ от разстояние от четири хиляди километра, пише Блиц.

Новите ракети на Китай ще принудят САЩ да стоят надалеч от китайските брегове, но Вашингтон едва ли ще се откаже от сдържането на Пекин, пише Независимая Газета, цитирана от "Фокус".

Воалът на тайната, спуснат над новата китайска противокорабна ракета със среден обхват се е повдигнал.

За първи път ракетата „Дунфен-26“ бе демонстрирана през септември на парада в Пекин, посветен на седемдесетата годишнина от края на Втората световна война.

Ракетата ще може да носи както ядрена, така и конвенционална бойна глава. Обсегът ѝ е 4000 километра. Наземната ѝ пускова установка е мобилна, което ще затрудни прихващането на ракетите от американската ПРО.

С новата си ракета Народно-освободителната армия на Китай ще може да нанася удари по остров Гуам – основният военен възел на САЩ в Южната част на Тихия океан.

Но САЩ няма да се откажат от сдържането на Китай, въпреки засилването на китайската военна мощ. Те ще използват своите средства за ПРО – многофункционалната бойна управляема система „ТХААД“.

Освен това командването на тихоокеанския флот на САЩ обяви, че през януари ще разположи бомбардировачи и военни кораби около изкуствените острови в Южнокитайско море, които са изграждани от китайците

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари