Кирил Петков за Шенген: Нямат ни доверие, защото сме ги лъгали през годините

0
"Трябва да го спечелим и да покажем, че българското правителство прави това, което обещава. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче”, обясни министър-председателят на България
"Трябва да го спечелим и да покажем, че българското правителство прави това, което обещава. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче”, обясни министър-председателят на България Видео: NOVA

"Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”, каза той

"Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени", заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, информира NOVA

Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение

“Проблемът е, че през годините за доста от нещата сме лъгали, сега те ни нямат доверие.Трябва да го спечелим и да покажем, че българското правителство прави това, което обещава. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче”, обясни министър-председателят на България.

По думите на премиера “номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”.

“Това означава да нямаме контрабанда по границите, да имаме контрол на европейската граница. Аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и работа в сферите, които те виждат като социални дефицити. Хората искат резултати, нашите европейски партньори - също”, заяви Петков.

“Имахме много добри срещи снощи с Еманюел Макрон, Марк Рюте и Олаф Шолц. Поставихме си директни задачи". Обясни Кирил Петков пред журналистите в Брюксел

“С френския президент говорихме за сътрудничество в посока влакови линии и ЖП транспорт. С немския канцлер говорихме за немски инженери и български магистрали, за да може да използваме тяхното качество и да го пренесем в България. С Марк Рюте говорихме за Шенген”, заяви премиерът.

Засилване на двустранното партньорство в областта на отбранителната промишленост беше обсъдено по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

“Там обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, ще може да го прави без посредници, без брокери, директно от държавата. Аз казах че това, което мен ме интересува е държавните и частните предприятия да правят максимално добра търговия, на максимално добри условия”, каза още Петков.

Същото направихме с Пол Кагаме, президентът на Руанда", категоричен бе премиерът и допълни, че Кагаме го е уверил, че “пътят, по който съм тръгнал, е правилният”.

По думите на Петков предстои посещение на египетското правителство в България.

“Ще направим посещение на египетското правителство в България, за да видим каква част от нашето производство ги интересува във военната промишленост, а от тяхна страна - те могат да ни дадат възможност за закупуване на втечнен газ от Египет. С германското и френското правителство ще направим работни срещи, за да материализираме този добър старт”, допълни Петков.

По време на срещата е обсъдена и темата “Украйна”.

“Трябва да говорим с един глас. Аз обещах, че България ще бъде един партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Да, всеки гледа неговия национален приоритет какъв е, но това което говорим и се разберем - могат да разчитат, че ще го изпълним”, каза още Петков.

По-късно днес министър-председателят Кирил Петков заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещи теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на демокрацията, регулирането на технологиите, регионални предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    2
    Bad Texas Standby
    Ти искаш само едно - негърски хуй в устата, грозна славяномангалска руска разпоретино!
  • 2
    1
    Незабавен референдум
    Вън от €€€вроГейския съюз, вън от СЗО, НАТО и ООН! Стига сте им клякали, мама ви продажна! Не им искаме €врото, не им щем *ваксините*, не ни пука и за *зелената им сделка*! Поробват ни насила, прогледнете вече!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари