Кирил Ананиев: Няма основание да подавам оставка

0
Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал
Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал Снимка: БГНЕС / Архив

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не вижда причина да подава оставка заради скандала със заплатите на медицинските сестри.

"Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката", обясни Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Той бе на спешна среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър и шефа на НЗОК Дечо Дечев заради заплатите на медицинските сестри. След нея Ананиев обясни защо се е получила разликата в постановленията на Министерския съвет, с които бяха отпуснати средства за повишаване на заплатите на медицинския персонал.

Той за пореден път обясни, че в системата на здравеопазването са влезли 86 млн.

А необходимия ресурс за медицинските сестри са искали да го осигурят чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК и така да постъпят повече пари в болниците, а след това и към медицинския персонал.

"Ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията. През месец март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на здравното министерство с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплататите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", обясни здравният министър.

Въпреки това правителството искало да осигури необходимия ресурс за заплати на медицинските сестри и заедно с НЗОК решихме, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност.

"Взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", обясни още министърът.

Как и колко биха се увеличили заплатите на медицинския персонал обаче зависело от заработеното от болниците, от вътрешните правила и решението на ръководството на лечебните заведения.

"Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения е значително по-голям. Този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени. От там нататък този ресурс е достатъчен, но трябва да оставим решенията на директорите. Не мога да му кажа на всички да даде 900 лева. Ресурсът е налице, въпрос е на управление и мениджмънт", обясни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари