Кипърските застрахователи са "настръхнали" заради казуса Олимпик

0
Текат разговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър
Текат разговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър Снимка: Кадър Bulgaria on air

Разговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър по казуса „Олимпик” вече текат в Никозия. 

Първата среща от започналия процес на консултации се състоя в петък в Никозия, като информация за нея не бе обявена официално.

От България са пристигнали експерти от Министерството на финансите и други компетентни органи и са имали контакти с техни колеги от Службата за контрол на застрахователните компании и гаранционния фонд на Кипър, потвърждава БНР чрез свой източник. Разговорите, които са в съвсем начален етап, целят уточняване на детайлите по процеса на ликвидация на „Олимпик” и бъдещите плащания на потърпевшите в България. Поставен е и най-горещият въпрос – за споделяне на отговорностите за тези плащания между Кипър и България.

50 млн. евро може да достигне дължимата сума към засегнати от „Олимпик” след обявяването му в ликвидация, според оценки на този етап.

Напрежението сред кипърските застрахователни органи е много високо, тъй като тази сума на практика ще трябва да се плати от кипърците, от застрахованите шофьори на моторни превозни средства в Кипър, чрез техните застрахователни премии. Неофициално вече се коментира, че е възможно да се стигне до повишаване, дори удвояване на техните отчисления към гаранционния фонд, които сега са в размер на 5%. Българският клон на „Олимпик” не е правил вноски в кипърския гаранционен фонд, обяви през тази седмица неговият генерален мениджър Акис Папахристодулу.

Повече яснота по процедурата ще има след 12 септември, когато съдът в Никозия ще разгледа внесения иск за обявяване на „Олимпик” в несъстоятелност. Дотогава компанията трябва да калкулира какви суми трябва да върне на своите клиенти за периода на прекратените предсрочно застраховки, а самата процедура ще стартира след съдебното решение, каза също временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук