Кибер експерт от Израел: Шпионират ни през "облака"

1
Ако получите съобщение и не знаете от кого е, не отваряйте линковете в него!
Ако получите съобщение и не знаете от кого е, не отваряйте линковете в него! Снимка: Jeff Muta

Какви са опасностите, които крие дигиталният свят?

Възможно ли е данните за медицинското ни състояние да изтекат в киберпространството и заради това, че сме съвместими с някого и можем да му станем донори, да ни отвлекат? Има ли начин да ни следят, тъй като ползваме Гугъл мапс или заради фитнес гивна с крачкомер, данните от който отиват в облака? Възможно ли е да ни шпионират чрез прахосмукачка робот или чрез телевизора и климатика в дома ни, тъй ка то са свързани с интернет?

Всичко това е напълно възможно и дори вече е факт, предупреди днес по време на презентация пред представители на местната власт и бизнеса в Пловдив Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност към правителството на Израел, пише dcnews.bg. Освен това той е съветник на израелското правителство и транспортното им министерство срещу тероризма.

По думите му тези опасности са част от заплахите, които крие новият кибер свят или т.нар. „Интернет на нещата“ в живота ни. Той съществува от 1999 година,  вече повече от 20 години. Още тогава Кевин Аштън написва книгата „Интернет на нещата“, а това за което днес става дума е, как всичко да бъде свързано помежду си.

Интернет на нещата

Според кибер експерта „Интернет на нещата“ е в целия бит и живот на хората. И всичко е свързано чрез т.нар. „облачни услуги“.

„Информацията от вашия фит бит, телефон, отива в облака. Не ми трябва телефона ви, аз ще хакна облака и ще имам данните. Наскоро данните на 250 милиона човека по света бяха откраднати. Така че хакерите имат цялата тази информация“, посочи Орен Елимелех.

Той напомни, че бизнесите също са свързани с облака. Имейлите, интернет, Гугъл, Амазон, Алекса, всичко е в облака.

„В наши дни облакът е много важна част от организацията. Говорим за антивирусни програми, но днес няма параметри, всичко е отворено. Затова трябва да се погрижим да защитим нашите данни, където и да се  намират те, защото информацията отива от едно място на друго, а ние трябва да се погрижим за нея навсякъде, дори и в облака. Затова днес облачните услуги дават много възможности, но също така много предизвикателства и заплахи“, подчерта специалистът. 

Как да се предпазим?

Пред журналисти той добави, че има и начини да се предпазим.

„Всеки използва мобилен телефон. Не сваляйте всичко и не инсталирайте всичко. Имайте поне три различни пароли, а не една и съща за навсякъде. За най-чувствителните ви данни ползвайте друга парола, в банката трета парола и тя да не е същата, като за някой масов сайт. Проверявайте всичко, което получавате по имейла. Ако получите съобщение и не знаете от кого е, не отваряйте линковете в него. Проверете преди това в Гугъл, копирайте това, което е написано в имейла в търсачката и вижте какво ще излезе“, посъветва кибер експертът.

Той посочи, че е много важно също да защитим децата ни. Именно затова в света вече се налага практиката всички училища и детски градини да са свързани с камери, така че всеки родител може да вижда на живо децата си през цялото време и да е сигурен, че те са на сигурно място. Освен това в училищата трябва да бъдат обучавани родителите как да обяснят на децата си, какви са опасностите в мрежата и как да се държат, какво да пишат, какво да отварят.

„Мобилността, дигиталният свят и транспорт, това е всъщност дигиталната трансформация на нашия живот. Трябва да се адаптираме или ще станем излишни. На практика киберпространството променя света, а всичко в дома ни е свързано с интернет. Да вземем като пример кравите. Консултирам компания, която следи пътя на кравите и гледа къде ходят и къде се хранят. Слагат им един чип в ухото и от движението на главата виждат дали се хранят добре или не, и дали млякото е добро или не. Това също е интернет на нещата“, подчерта Елимелех.

Той разказа, че е помогнал за създаването на застрахователна компания в Израел, която е изцяло дигитална. Тя няма офис и е изключително евтина, защото не се налага да плаща наем. Така се създава дигиталното общество, обясни експертът.

Скандалът с източването на лични данни от НАП

Пред представителите на медиите той посочи, че е запознат със скандала около изтичането на данни от НАП. По думите му в този случай става дума за компания, която дава сигурност и че източването на данните е можело да бъде предотвратено.

„Това е част от проблема не само в България, но и по цял свят, че даваме твърде много данни. ТАД е само един пример за това, но това е онлайн информация – сметките за електричество, газ и телефон. Компаниите не си тестват инфраструктурата, преди да започнат да работят онлайн. Затова трябва да се използват компании за киберсигурност, които действат като етични хакери – идват, тестват ви, преди да започнете да работите онлайн“, поясни Орен Елимелех.

В България кибер специалистът ще бъде преподавател в Кибер академия в столицата. Там ще се обучават хора от бизнеса и държавната администрация, които могат да повишат квалификацията си в тази област в различни курсове. Те траят от няколко дни до половин година и дават базови и по-дълбоки познания в областта на кибер сигурността, обясни израелецът. Обученията започват от началото на следващата година.

По думите му магистратурата по киберсигурност в ПУ „Паисий Хилендарски“ и курсовете в тази област дават възможност на студентите да разбират киберсигурността, а също как работят и мислят хакерите. Така бъдещите висшисти могат да помогнат за изграждането на по-добра сигурност в кибер процесите. „По този начин университетът е на прав път“, подчерта Елимелех.

Според експерта киберсигурността е отговорност на всички ни.

Той посочи, че в Израел, която е считана за световен лидер в тази област, в момента вече има специален Закон за кибер сигурност, който е задължителен за всички организации и компании в държавата. Идеята е да се вдигне нивото, да има олимпийски стандарт, който е сигурен, регулира рисковете в живота и икономиката.

На форума в Пловдив днес присъстваха  зам.-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов, председателят на Българска асоциация по Киберсигурност Мирослав Стефанов, шефът на Българска асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров, професори и доценти в сферата на киберсигурността, служители на спецзвена по сигурност към МВР.

Преди това Орен Елимелех изнесе и лекция в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, пред студенти от магистърската програма по „Киберсигурност“ на Факултета по икономически и социални науки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари