КЕВР завишава цените на топлоенергията

0
ДАМТН е установила, че в 90 от проверените абонатни станции на „Топлофикация“ уредите са с изтекъл срок на валидност
ДАМТН е установила, че в 90 от проверените абонатни станции на „Топлофикация“ уредите са с изтекъл срок на валидност Снимка: БГНЕС

ДАМТН е установила, че в 90 от проверените абонатни станции на „Топлофикация“ уредите са с изтекъл срок на валидност

Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„На 1 юли КЕВР направи една прогноза за следващата година каква ще бъде цената на топлинната енергия и затова има проблем, защото прогнозата се прави на базата на Наредба 5, която миналата година беше променена. КЕВР се презастрахова срещу евентуално напред във времето повишаване на природния газ и въглеродните емисии, които имат отражение върху цената на топлинната енергия. Цената на природния газ се променя всеки месец и никой не знае дали тя ще поскъпне или ще намалее. Цената на топлинната енергия на базата на тези показатели се променя само веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа, че прогнозите на КЕВР не са верни и са завишени. Работната група в КЕВР, която прави анализа, на основата на който се увеличава или намалява цената, установи, че са надплатени 29 млн. лв. за миналата година. Отправих питане към КЕВР как ще бъдат възстановени тези пари. КЕВР няма как да направи реална прогноза напред във времето, защото цената на природния газ се променя всеки месец и никой не може да каже каква ще е цената“, заяви Ковачева.

„Настоявам да се промени така наредбата, че всеки месец КЕВР да казва дали се увеличава цената на топлинната енергия, или се намалява. Тя трябва да върви близко до цените на природния газ и въглеродните емисии. Това е прогнозна цена и тя няма как да е реалистична. Не много хора имат уреди за измерване онлайн. Хората веднъж плащат прогнозно потребление, втори път по прогнозна цена, а сега получих информация от ДАМТН, че са извършили проверки на абонатните станции, които са 17 500 и са собственост на топлофикациите. Направени са проверки на 130 такива станции. Установили са, че 90 от тях уредите са с изтекъл срок на валидност. Установили са административно нарушение и са издали задължителни предписания. Това създава съмнения за това какво измерват тези топлинни уреди. Въпросът е, че не е редно по този начин да се изоставят нещата. Изпратих препоръка до „Топлофикация“ да направят проверка на тези уреди и да ги сменят там, където им е изтекъл срокът“, посочи тя.

По думите ѝ КЕВР трябва да смени подхода на определяне на цената на топлинната енергия.

„Ако законодателството остане същото, няма значение кой какво определя – нещата ще останат по този начин. Самите топлофикационни дружества имат много нереалистична оценка за своите искания за увеличение. Те искаха от КЕВР увеличение от 70%. В рамките на общественото обсъждане КЕВР обсъждаше увеличение от около 14% в най-високия размер. Въпросът е в контрола и яснотата на самите разходи на тези дружества. Някои от тях не са си подали още финансовите отчети за миналата година. Как КЕВР реши, че такова увеличението, което да им даде възможност да работят спокойно? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и това буди недоверие в хората за начина, по който плащат за топлинната енергия“, допълни омбудсманът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари