КЕВР: Цените за пренос и разпределение на ток ще бъдат увеличени

0
По думите на Иван Иванов, последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това
По думите на Иван Иванов, последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това Снимка: БТА

По думите на Иван Иванов, последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това

Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение, ще бъдат увеличени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса в София, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги. По думите му цените за пренос и разпределение ще бъдат увеличени, защото през последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това. Според Иванов обаче това не може да покрие повишените разходи на мрежовите услуги в размера, в който трябва да бъдат осъществени. Вторият начин за финансиране за развитие на мрежите е чрез европейските фондове.

Новите тенденции за развитие на мрежите са в няколко направления. Иванов посочи, че трябва да се изградят системи за съхранение на енергия. Освен това трябва да се подобри управлението на потреблението на електроенергия, което изисква пряко участие на потребителите и наличие на интелигентни измервателни уреди. Мрежата трябва да се оптимизира и да стане все по-децентрализирана, декарбонизирана и дигитализирана.

Председателят на КЕВР добави, че проблемът за развитието на мрежите не е само в България. По думите му изследванията са показали, че до 2040 година в света трябва да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което означава, че трябва да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа. Това идва да ни покаже, че проблемът не е само български, заяви Иванов, цитиран от БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенец
    Иванеее ще ти се празня на цайсите боклук!!! Ще те чукам и студен продажен боклук!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари