Кенет Мертен: Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога

0
Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ
Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ Снимка: Facebook /U.S. Embassy Sofia

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ

Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога. Това каза Кенет Х. Мертен, новоназначеният американски посланик в България, по време на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България и водено от д-р Соломон Паси, президент на организацията, предаде БТА.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Сред присъстващите на събитието са президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, зам-председатели на Народното събрание, посланици, депутати, военни, бивши министри и др.

Според Мертен САЩ и България за постигнали много като партньори, съюзници и най-доброто предстои. Посланикът посочи, че ще направи най-доброто да покани членове на американския конгрес да посетят България.

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, стана известно от думите на Мертен. Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

Безвизовият режим за пътуване до САЩ е нещо, за което посланикът е говорил с всяко едно длъжностно лице в служебното правителство и в сегашното редовно, обясни той. Ще се ангажирам да работя и сътруднича с българското правителство по отношение на това, което трябва да се случи и да бъде направено, каза Мертен. По думите му не е политическо решение относно това кои държави ще получат безвизов режим за пътуване до САЩ и има заложени критерии, които България трябва да изпълни.

Работим с всяко едно правителство, което е избрано, отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

Соломон Паси предложи на присъстващите депутати, предвид заявките им, че ще правят промени в Конституцията, да запишат в основния закон, че България е член на НАТО. Отношенията на България със САЩ не са като отношенията с Беларус и Северна Корея. България и САЩ са съюзници, отбеляза Паси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари