Кемал Кълъчдароглу: Човекът, който може да победи Ердоган

0
Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, срещу когото са извършвани най-много покушения
Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, срещу когото са извършвани най-много покушения Снимка: ЕПА / БГНЕС

Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, срещу когото са извършвани най-много покушения

Кемал Кълъчдароглу се слави като честен човек, на когото може да се разчита – качества, които не са типични за всеки политик, особено в Турция, пише Дойче Веле.

Познат е и като смел борец срещу корупцията. Ще успее ли да победи Ердоган?

Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на анадолския регион Тунджели. Той произхожда от алевитското малцинство в Турция. От общо седем деца в семейството Кемал е единственият, който завършва университет - със специалност икономика и финанси. Кариерата му започва през 1971 година като референт към турското Министерство на финансите. През 1992 Кълъчдароглу става директор на Службата за социално осигуряване, а през 1999 се пенсионира.

Честен и опитен борец против корупцията

Кълъчдароглу се слави като човек, който е честен и на когото може да се разчита - качества, които не са непременно типични за политиците, особено в Турция. Като държавен служител той се бори срещу корупцията, а опитът му в социалното осигуряване го е научил да „открива и игла в купа сено“. „Ако го оставям в стая, пълна с папки и досиета, Кълъчдароглу може моментално да се ориентира и да открие всяка нередност и измама“, казва член на неговата партия пред ДВ. “А да си честен в тази сфера не е просто добродетел, а необходимост”.

След изборите през 2002 година, когато Ердоган застава начело на държавата, Кълъчдароглу също влиза в турския парламент. Пет години по-късно той вече е заместник-председател на парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП). Медийното внимание към него се засилва, след като изнася няколко доказателства за корупционни практики. През 2009 той се кандидатира за кмет на Истанбул, но губи от кандидата на Ердогановата ПСР.

Секс скандал го прави лидер на партията

Когато през 2010 г. дългогодишният лидер на РНП Дениз Байкал се оттегля от поста заради секс скандал, Кълъчдароглу го наследява. Въпреки че тогава той получава почти единодушната подкрепа на партията, ситуацията сега е по-различна.

Той привлича и международното внимание, когато в “Марша за справедливост” през 2017 година извървя 420-те километра между Анкара и Истанбул. Това беше начин да привлече вниманието към репресиите, извършвани от правителството на ПСР.

“Никога не се гневя”

Кълъчдароглу е човек, който се слави и със своето спокойствие. Наричат го „турския Ганди“, “Кротката сила” и “Демократичният чичо”. В едно свое интервю той казва, че “никога не се гневи”, а съпругата му потвърждава това: “Той е много мил и много спокоен. Даже понякога твърде спокоен. Никога не повишава тон. Не можеш дори да се скараш с него. Понякога ме побърква, че е толкова спокоен”, казва Селви Кълъчдароглу.

Депутатът от РНП Бюлент Кушоглу познава Кълъчдароглу от години. “Да работиш с него изглежда лесно, но всъщност е доста трудно. Той е извънредно търпелив, целеустремен, внимателен и работлив”, казва Кушоглу пред ДВ.

Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, срещу когото са извършвани най-много покушения. Сред тях е и опит за линчуване в Анкара през 2019. Кълъчдароглу е преживял още въоръжено нападение от Кюрдската работническа партия (ПКК), атака срещу него в парламента и опит за бомбен атентат, извършен от т.нар. “Ислямска държава” по време на “Марша за справедливост”.

Най-добрият кандидат?

Въпреки позитивния му имидж, Кълъчдароглу е смятан за човек, който не е достатъчно харизматичен, за да бъде реална алтернатива на Ердоган. Кандидатурата му вече предизвика разнобой в опозиционната коалиция, в която има шест партии. Втората най-голяма политическа сила в коалицията, националистическата “Партия на доброто” заплаши да напусне обединението, след като стана ясно, че Кълъчдароглу ще бъде кандидатът на опозиционните сили. Според лидерката на партията Мерал Акшенер кандидатът трябва да е някой, “който може да победи Ердоган”. Според нея Кълъчдароглу не отговаря на това условие - за разлика от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято кандидатура също се обсъждаше от опозицията. Факт е, че Кълъчдароглу никога не е печелил избори.

След много преговори при закрити врати кризата в опозиционната коалиция за момента изглежда преодоляна. Акшенер се обяви в подкрепа на кандидатурата на Кълъчдароглу. Компромисът бе постигнат след обещание, че Имамоглу и кметът на Анкара Яваш, когото тя също подкрепя, ще бъдат назначени за заместник-президенти при потенциална победа. Всяка от останалите партии в коалицията също ще определи по един заместник-президент. Според турската конституция няма лимит за броя на заместниците на държавния глава. Дали това обединение, което има немалко проблеми, ще донесе победа на изборите през май - предстои да стане ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари