Келнер купува "Теленор"

0
Запознайте се с мистериозния г-н Недосаегаем
Запознайте се с мистериозния г-н Недосаегаем

Петр Келнер е най-богатият и най-влиятелен човек в Чехия.

Никой не знае как точно изглежда той. Човек може дори да стои до него, без да го разпознае. И все пак той е най-богатият и вероятно най-могъщият човек в Чехия. Петр Келнер е изключително отдаден на това да пази неприкосновеността на личния си живот, а дори и лицето и името си извън публичното пространство. Няма негови снимки с изключение на няколкото, направени при редките му публични изяви, които са с недобро качество, както и официалните портрети от годишните доклади на компанията му. А те не може да бъдат препечатвани, пише вестник Капитал.

Чешките медии дори бяха предупредени "да не използват името на господин Келнер в заглавия, освен ако не е абсолютно необходимо". Само няколко от тях не се съобразиха.

За всеобща изненада почти същото може да се каже и за бизнеса му. Финансовата група PPF, в която Келнер държи над 95% от акциите, е известна на обикновените хора само с името си. Може би те дори не биха разпознали трите големи букви, когато минават покрай иначе доста обикновената на вид офис сграда на пътя към пражкото летище. Отвътре обаче тя е едно от най-луксозните места в Европа. Въпреки това най-голямата част от дейността и основен източник на богатство за Келнер се крие в продажбите на дребно. Той е свързан с буквално всяка една стационарна и всяка мобилна връзка в Чешката република и Словакия. Същото може да се каже и за пералните машини, хладилниците и телевизорите в голяма част от Източна Европа и Азия, основно в Китай. Бизнес начинанията му в азиатската държава са подкрепяни с политическо влияние, белязано от помпозни събития за почетните китайски гости в Пражкия замък, както и с използването на официалната дипломация за удовлетворяването на желанията на изтъкнати членове на политбюро в Пекин. Келнер също така гледа към САЩ, а сега има интерес и към телекомуникационни и медийни операции в България, Унгария и други европейски страни.

ПК познава парите

Човекът, чието име често се споменава само чрез инициалите му ПК, започва своя бизнес в началото на деветдесетте години подобно на повечето супербогати чехи и словаци. PFF е абревиатура на První privatizační fond - "Първи приватизационен фонд", който участва в масовата приватизация. Келнер го стартира през 1991 г. с партньори, които по-късно напускат или биват отстранени от компанията. Няма ясна причина какво седи зад успеха на PPF, а само слухове и истории. Но Петр Келнер не е чешкият Стив Джобс. Говори се, че дори и на служителите му не е позволено да се возят в същия асансьор с него, а бизнес кариерата му не се базира на изобретение или успешен продукт, а основно на тесни връзки с държавата и публични средства.

Най-важната сделка през кариерата му е придобиването на най-голямата чешка застрахователна компания, наречена Česká pojišťovna - буквално "Чешка застрахователна компания", която купува от правителството в средата на 90-те години. PPF по-късно стартира съвместна група с голямата италианска застрахователна група Generali, но през 2013 г. продава дела на партньора си. Придобитият от застрахователния бизнес капитал се превръща в крайъгълен камък за по-нататъшната експанзия. PPF винаги е поддържала добри взаимоотношения с големи местни и чуждестранни банки и е успявала да използва външно финансиране и финансови стимули, за да подкрепя агресивното си разширяване. Затова сред местните бизнесмени е обичайна фразата "Петр Келнер познава парите".

Групата създаде и две по-скоро незначителни, но не неуспешни финансови институции - инвестиционна банка PPF и търговската банка Air Bank, както и eBanka (по-късно придобита от Raiffeisenbank). Петр Келнер създаде близки връзки с други чешки и словашки бизнесмени. Например заедно с Карел Комарек и неговата KKCG Group купи бившата държавна лотария Sazka, която впоследствие обяви несъстоятелност. По-късно PPF я продаде на KKCG и запази само Arena – мултифункционална зала за най-големите спортни и културни събития в Прага.

PPF инвестира в енергийния сектор заедно с друг чешки милиардер - Даниел Кретински, а отскоро и в областта на електронната търговия. Заедно двамата стоят зад Rockaway Group, която купи няколко важни играчи на дребно и чието лице е друго младо попълнение - Якуб Харлант. Практиката да се помага на млади обещаващи бизнесмени да станат богати поражда слухове за лични и дори семейни връзки.

Самият Келнер не е давал съгласие за интервю през последните пет години.

ПК винаги печели

Вероятно най-важният бизнес на PPF започва чрез медиите. Компанията е участвала в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova. Тя е продадена за много пари и с огромна печалба на американската компания СМЕ - сегашният собственик на българската bTV. Но по-важното е, че това начинание събира Келнер с Иржи Шмейц, който по-късно става милиардер благодарение на подкрепата на PPF. Шмейц подпомага разширяването на финансовата компания Home Credit, особено в Русия, САЩ, и най-вече Китай.

Освен другите инвестиции на PPF в Русия като веригата за търговия на дребно Eldorado или дела в голяма банка Home Credit е може би най-важната и също така спорна част от бизнеса на Келнер. Екипът му работи усилено и в продължение на много години за отварянето на огромния китайски пазар и все пак успя през 2010 г. Именно заради този бизнес китайски представители започнаха да участват в чешката политика по-активно. Наричани са "китайските пратеници" в ЦИЕ. Реалното влияние на PPF и Келнер в Чешката република не може да бъде изчислено, но е огромно. Единственият, който може да му бъде съперник в това отношение, е настоящият премиер и милиардер Андрей Бабиш.

Обществената политика и делата на PPF се ръководят от Владимир Млинар, бивш министър на информацията и съветник на премиера, който започва своята професионална кариера като репортер и редактор на най-известното либерално списание в Чехия. Дете на дисидент, израснало по време на репресиите от комунистите над собственото му семейство, сега Млинар насърчава бизнеса с комунистически Китай, независимо от нарушаването на човешките права там. Също така се твърди, че оказва огромно влияние по отношение на политическите въпроси върху своя шеф, който всъщност е математик и финансист.

Най-големият публично известен политически скандал, свързан с Келнер, се случи преди три години, когато той бе с чешкия президент Милош Земан на официално посещение в Пекин. Те се върнаха в Прага заедно на борда на частния самолет на Келнер, за да може президентът да пристигне навреме за официалната церемония по случай националния празник на Чехия на 28 октомври. Ето защо в Чехия беше популярна шегата, че всъщност президентът Земан е отишъл с Келнер на официално посещение в Китай, а не обратното. Въпреки обстоятелствата дори това пътуване е считано за успех за Келнер. Както казват чешките бизнесмени: "Петр Келнер винаги печели".

Връзките между Келнер и Земан бяха допълнително развити, като се предполага, че PPF стои зад организирането на помпозното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Прага, както и неотдавнашното преизбиране на Земан. Политическите връзки на чешките официални лица с китайците продължават да се задълбочават без друга реална причина освен PPF. Например по време на неотдавнашното официално китайско посещение в Прага PPF подписа сделката за продажба на операциите си в Хонконг. И то на официално, но почти тайно събитие в Пражкия замък, на което домакин беше самият чешки президент. Само официалните китайски медии получиха разрешение да го отразят, а групата се ограничи до обичайното "Без коментар".

ПК се обажда

Най-новото и видимо начинание на Келнер е в телекомуникационния бизнес. През 2012 г. PPF обяви плана си да стане четвъртият чешки мобилен оператор. На пазар, страдащ от нефункциониращия олигопол на трите мултинационални компании, водещ до скъпи, но лоши услуги, този ход беше приветстван като знак на надежда. Въпреки това по-късно стана ясно, че истинското намерение никога не е било да се изгражда работеща самостоятелна телеком компания. PPF имаше за цел да принуди някой от чуждестранните играчи да напусне пазара и да продаде активите си на ниска цена. Един от мениджърите в PPF тогава заяви: "Ние просто не очаквахме, че ще бъде толкова бързо и лесно."

PPF наистина се включи в търг за честоти и наддаваше толкова агресивно, че мобилните оператори се опитаха да убедят ръководителя на чешкия телекомуникационен регулатор да спре целия процес. Той незабавно бе уволнен от правителството и наследникът му започна нова продажба. PPF все пак се оттегли и само действащите компании останаха да наддават заедно с два по-малки играча, единият от които беше оглавяван от мениджъра с опит в индустрията Томаш Будник. Тогава най-големият оператор по това време Telefonica O2 изгуби търпение, притиснат от инвеститорите си да се съсредоточи върху дейността си в Латинска Америка. Така гигантът реши да продаде чешките си операции на Келнер.

По този начин, вместо да изгради нова собствена компания и да стимулира конкуренцията, PPF купи лидера на мобилния пазар и монополист във фискираните линии. Малките играчи се оттеглиха от търга и един от мениджърите им, Будник, стана главен изпълнителен директор на новия оператор на PPF. Сделката бе сключена и Келнер отново получи най-добрата позиция на пазара на добра цена. Правителството беше безпомощно, чешките клиенти не получиха обещаното, но всичко беше напълно законно.

А най-добрият ход тепърва предстоеше. PPF реши да раздели стационарния и мобилния бизнес на O2, чиито акции бяха и все още се търгуват на фондовата борса в Прага. Цената падна, миноритарните акционери бяха изтласкани от новата компания за телекомуникационна инфраструктура Cetin, а акциите на мобилните операции отново се повишиха. Келнер и хората му изпитаха само леко неудобство, когато предложиха щедра програма за изкупуване на дяловете на миноритарните акционери, но при строги формални условия.

Оттогава на пазара се разпространяват слухове за бъдещето на телеком бизнеса на Келнер - от непотвърденото намерение да бъде продаден на китайците до твърдението, че това е първият бизнес, който е твърде сложен и дори подценен от "бизнесмена, който познава парите, винаги печели и не бива да бъде пипан от никого". В началото на тази година телекомуникационният човек на Келнер Томаш Будник напусна поста на изпълнителен директор за нов и все още неoповестен проект. Чакаме какво ще е следващото обаждане на Келнер.

*Авторът е бизнес журналист в чешкия всекидневник Lidové noviny, а профилът на Келнер е написан за вестник "Капитал"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари