Казусът с ТЕЛК: Изплащат пенсиите по списък, но не всички знаят дали са в него

1
От неправителствените организации казват - до тях постъпват редица сигнали
От неправителствените организации казват - до тях постъпват редица сигнали Видео: bTV

От неправителствените организации казват - до тях постъпват редица сигнали

Започва изплащането на пенсиите на хората с увреждания с изтекъл ТЕЛК, чието преосвидетелстване се е забавило не по тяхна вина. От 7 март до 15 март 962 души трябва да получат преводите, съобщават от Националния осигурителен институт.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че до този момент те са подали към осигурителния институт списък с около 3000 души, който се актуализира периодично, предаде bTV.

Колко точно са хората с увреждания, чиито решения трябва да бъдат служебно удължени - не е ясно. Самите те не знаят дали попадат в списъка на НОИ и дали ще получат парите си през март.

21-годишният Божидар е с 100% ТЕЛК. Баща му е негов асистент. От началото на февруари решението на момчето е изтекло. Заради приетите няколко дни по-рано промени семейство е очаквало да се удължи служебно.

В момента, в който ТЕЛК-а изтича, ми прекратиха договора за личен асистент. И му прекратиха пенсията, която той трябва да получава“, заяви баща му Стефан Стефанов.

Стефан работи и по още четири часа дневно, защото инвалидната пенсия и заплатата му като асистент на сина му не стигат. Не знае нито кога правата им ще се възстановят, нито дали може да работи допълнително.

Всички сме в безизходица. Нищо не стига, а инфлацията расте“, добавя той.

От неправителствените организации казват - до тях постъпват редица подобни сигнали.

Казват "аз подадох за преосвидетелстване", "аз подадох за влошено състояние", "Г-жо Събева, ще ми спрат ли пенсията"? 1253 Надявам се все пак някоя институция на малко по-човешки език да обясни на хората“, заяви Веска Събева от Асоциация на родители на деца с епилепсия.

От асоциацията се съмняват и дали списъкът на очакващите пенсия през март е изчерпателен.

По-скоро малко ми се струва, макар че тази статистика не може да се направи. Доколкото разбирам, все още не са дадени всички данни към всички ТЕЛК-ове“, добави Веска Събева.

От НОИ казват - изпращането на данни от здравното министерство продължава. Именно на тяхна база правата на хората с увреждания и пенсиите им ще се възстановяват. А междувременно организации предупреждават, че забавянията при преосвидетелстването продължават. От здравното министерство казаха, че работна група трябва да предложи как организацията да се подобри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари