Казусът на Желяз Андреев, продавал самолетни части в кол център в САЩ

0
Младият мъж и неговите колеги не бяха екстрадирани от България
Младият мъж и неговите колеги не бяха екстрадирани от България Снимка: БНТ

Желяз Андреев бе задържан на 7 април 2018 година по искане за екстрадиция в Съединените американски щати

Казусът с 23-годишния Иван Тилев, който ще бъде екстрадиран в Германия за участие в престъпна група с цел финансови измами, напомня много за историята с Желяз Андреев, който беше задържан на 7 април 2018 година по искане за екстрадиция в Съединените американски щати.

Андреев също е работил колцентър, който е уреждал сделки с резервни части за авиоиндустрията. Младият мъж и неговите колеги не бяха екстрадирани. Червената им бюлетина за издирване чрез Интерпол беше свалена година и половина след ареста - на 18 септември 2019 г., информира БНТ.

Желяз Андреев беше задържан през април 2018 г. по Заповед за арест, издадена още през октомври 2016 г. от областен съд в окръг Южна Флорида, Съединените щати. А обвиненията срещу него са „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата" и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго в шест случая". След няколко денонощия под стража, окръжния съд в Добрич отказва да то остави в ареста.

Обвиненията срещу Андреев и още четирима негови колеги са заради това, че те работят в колцентър, който урежда търговски сделки за продажба на резервни части за самолети. Според щатските власти те са сключили шест сделки със сирийска авиокомпания и по този начин са нарушили ембаргото наложено на Дамаск. Андреев и колегите му обаче твърдят, че те първо нямат представа за ограниченията, които налагат щатските закони и второ не знаят, че фирмите, с които търгуват са под ембарго. Ден след като добричкият съд освободи Желяз Андреев в цялата страна бяха организирани протести в негова подкрепа.

Следват месеци на преговори между българските и щатските власти. Въпросът с обявените за международно издирване българи е в дневния ред от разговори по време на посещението на американския правосъден министър и главен прокурор Джеф Сешънс в София. През есента на 2018-та Съединените щати оттеглят искането за екстрадиция.

Истинската свобода за Желяз Андреев и неговите колеги идва през септември 2019, когато петимата българи официално са свалени от списъка с издирвани от Интерпол, след като Съединените щати са уведомили международната организация, че заповедите им задържане са невалидни.

Днес, три години след края на сагата Желяз Андреев казва, че не иска да се връща към този период, но е готов да помогне на всеки, който изпадне в неговата ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари