"Къща на ужасите": Разследват дом за хора с деменция без лиценз

1
Само от началото на тази година починалите потребители са 9
Само от началото на тази година починалите потребители са 9 Видео: bTV

Син взе тялото на майка си, покрито с големи рани

Смъртни случаи в дом за хора с деменция, който работи без лиценз. Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 94-годишна жена, настанена в частен център за пълнолетни с деменция в плевенското село Изгрев.

Синът на починалата се свърза с нас и ни предостави потресаващи снимки.

Страдащата от деменция жена е настанена в център през ноември миналата година. Пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 сантиметра, видимо от снимките, които ѝ е направил.

Това, което видях не става за седмица, не става за две. И оттам разбрах, че са ме лъгали през цялото време как са я гледали“, казва синът на покойната, предава bTV.

В село Изгрев указателни табели към дома няма. Открива се с питане. Той представлява частен имот, който по нищо не подсказва, че тук се извършват социални и здравни услуги.

Посреща ни Росица Павлова, която по документи представлява управителя на фирмата - изпълнител на социалната услуга, с която е сключен договорът.

Точно за 3-4 дена се получава охлузването и вече до 1 седмица, 10 дена всичко е в рани. Аз съм въртяла тази жена, за да може поне малко да се облекчи“, казва тя.

Окръжната следствена служба в Плевен разследва смъртта на жената. Прокуратурата е сезирала социалното министерство. От държавната агенция за качеството на социалните услуги са констатирали, че дружеството не притежава лиценз за предоставяне на социални услуги, заявиха от прокуратурата.

По думите на Росица Павлова центърът е спрял дейност. Час по-рано обаче наше подставено лице се срещна с г-жа Павлова с искане да настани баба си.

Нямам нито едно местенце. Всичко ми е пълно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три легла в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, но не мога да го натисна. Гледам всичко възможно, жал ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щях да я взема“, казва Росица Палова.

В къщата медицинско лице няма. Потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ лекар, който идва в кабинета си в селото веднъж седмично. Според сина на жената лекарят е издал съобщението за смърт без да посещава дома.

Центърът за хора с деменция съществува в Изгрев от 2019 година. Само от началото на тази година починалите там потребители са 9, заявиха от кметството на село Изгрев.

Когато дойде, съм се обърнал към институциите - социални грижи. Полицията идваха тук, проверяваха я. През 2019 г. по документи всичко е изрядно“, каза кметът на селото Маргарит Иларионов.

Росица Павлова се мести в Изгрев от Петревене, където през 2018 година екип на телевизията разказа за дейността ѝ след сигнал и домът ѝ за стари хора там бе затворен. В къщата на два етажа там имаше един санитарен възел. Медицински персонал нямаше. Тогава Павлова е гледала възрастните за 450 лева. Услугата ѝ сега струва 950 лева на месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари