Карта на Русе ще показва въздушните течения от "Монтюпе"

0
Метеоролог от БАН ще прави карта, на която ще се вижда движението на емисиите във въздуха
Метеоролог от БАН ще прави карта, на която ще се вижда движението на емисиите във въздуха

Метеоролог от БАН ще прави карта на Русе, на която ще се вижда движението на емисиите във въздуха и времето им за придвижване.

Това е една от задачите по експертиза, която беше назначена днес от Административния съд в Русе по делото, образувано по жалба на "Монтюпе" ЕООД. Както вече писахме, в него те атакуват заповед на директора на РИОСВ - Русе за затваряне на 108-те вентилационни отвора - димни люкове, разположени на покрива на производствено хале № 3 на предприятието, пише briagnews.bg.

На днешното заседание бяха разпитани като свидетели двамата професори от БАН, които са участвали в работна група, назначена от областния управител на Русе. Целта й беше да се запознае с производството на "Монтюпе". Това са проф. Драгомир Янков - директор на Института по инженерна химия и проф. Венко Бешков - председател на Съюза на химиците в България. Те са посетили завода на 2 ноември миналата година. И двамата разказаха, че при обхода са разгледали подробно работата на хале 1 и хале 2, а през хале 3 са минали набързо.

Проф. Янков беше попитан от съда дали в производството си "Монтюпе" използват вещества, миризмата от които хората биха определили като изгорял бакелит. Той отговори "Да, определено". Обясни, че се ползват „сърца”, които се правят в машини от пясък, който се смесва с фенолформалдехидна смола и се добавя диметилетиламин. Произвеждат се при висока температура. След като се получат „сърцата”, при нагряване на смолата се отделя тази характерна миризма, оприличавана на нагорял бакелит. Отделят се разпадни съединения, повечето от които са опасни за човешкото здраве. Отделно диметилетиламинът е канцерогенен. Той може да е в ниски количества и в норми, но миризмата му е много характерна и се усеща. Според професора няма конкретно съединение, което да мирише на бакелит, а миризмата е резултат от "букет" от съединения.

Проф. Бешков обясни, че в халетата е имало мъгла, а между тях са сложени полиетиленови завеси, които допускат разпространението й от едно помещение в друго.

Съдът назначи експертиза, която да бъде изготвена от вещо лице метеоролог. Той обаче ще бъде предложен от БАН. Ще му бъдат предоставени данни от АППД за метеорологичната обстановка. Вещото лице ще трябва да отговори на един въпрос и ще има една задача. Ако на 10 септември от 18.50 до 21.40 часа и на 11 септември от 20.00 до 21.30 часа има изпускане на емисии от "Монтюпе", дали ще бъдат усетени миризмите от кварталите, от които са подадени сигнали тогава. Също така и дали миризмата е достигнала до района на бензиностанция "Европа" по бул. "България". Трябва да се вземе предвид, че емисиите не са изпускани през изпускателните устройства, а през вентилационните отвори на покрива на хале 3. Метеорологът ще трябва да изготви карта на Русе, на която да се насложи движението на емисиите с времето им за придвижване до адресите на гражданите, които са подали сигнали за неприятни миризми на въпросните дати.

Делото беше отложено за края на март, до когато трябва да е готова експертизата. 

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари