Каримански: Шокът от инфлацията трябва да ни насочи към мерките

0
"Мерките трябва да са насочени повече върху производствения сектор, трябва да бъдат насочени повече пари към капиталовата част на бизнеса, за да може той да осигури повече производство и заетост", каза Любомир Каримански
"Мерките трябва да са насочени повече върху производствения сектор, трябва да бъдат насочени повече пари към капиталовата част на бизнеса, за да може той да осигури повече производство и заетост", каза Любомир Каримански Снимка: БНТ, стоп кадър

"Аз не съм влязъл нито в политиката, нито в обществения живот, за да взема нещо, а напротив - да дам"

Така отговори на въпроса дали е влязъл в политиката, за да оглави БНБ Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия, депутат от ИТН и кандидат за управител на БНБ пред БНТ. 

"Когато говорим за кандидат за управител на БНБ първото, с което го асоциирам, е трикольора и националния интерес. Необходимо е от висотата на този пост да бъде издигнат надпартийно. Така че, народните представители трябва да съобразят, че тази институция е една от най-старите Централни банки и в Европа, и институция в България. Подкрепата би била нерелевантна, ако я делим на цветове и политически окраски", категоричен е той.

"Приемането ни в Еврозоната е политически и икономически проект, необходимо е ние да следваме определени стъпки в плана ни за приемане", обясни Каримански. По думите му, е необходима информационна кампания за Еврозоната.

"Нали не се заблуждаваме, че в момента инфлацията е Еврозоната е около 7,9%, нито една от страните не отговаря на Мааастрихските критерии, има и много други фактори. Тази несигурност трябва да бъде съобразена със следващата макроикономическа перспектива, а тя не е никак добра.

Финансите и икономиката не се концентрират върху понятия като малко, много, щедър. Фокусираме се върху числата, които може да генерира една икономика", обясни Каримански относно Бюджет 2022.

"Нали не си представяте, че коалицията е създадена само за един пост и то БНБ? Би били много жалко, ако тя е създадена само за един пост". Така Каримански отговори на въпроса дали е възможно именно изборът на управител на БНБ да разцепи коалицията.

"Когато говорим за бюджет по време на наслагващи се кризи, е много важно да разчетем посланията. Шокът от инфлацията трябва да ни насочи към мерките, които трябва да вземаме. Мерките трябва да са насочени повече върху производствения сектор, трябва да бъдат насочени повече пари към капиталовата част на бизнеса, за да може той да осигури повече производство и заетост и да се намали натискът на цените.", заяви Каримански. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари