Кариерен форум събра младежи и работодатели в Русе

1

Двадесет и една работодателски организации се включиха днес в "Национални дни на кариерата" в Русенския университет

Събитието се организира от компанията "Джоб Тайгър" (JobTiger) и висшето училище в крайдунавския град. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители, както и студентите и младите специалисти, да открият възможности за професионална реализация.

"От над 10 години имаме недостиг на свободна ръка. Но докато преди имахме недостиг на квалифициран труд, сега имаме недостиг и на средноквалифицирани, и на нискоквалифицирани кадри. Някои сектори - като производство, туризъм, хотелиерство, са принудени да внасят работници от трети страни, за да могат да запълнят своите свободни позиции", обясни Християн Петков - оперативен мениджър в "Джоб Тайгър", предаде БТА.

По думите му всеки иска да се реализира в ИТ-сектора, защото заплатите са високи, но и там се наблюдава лек спад на предлаганите позиции.

"Има сектори, които се избягват от търсещите работа, защото не предоставят възможностите и условията, които много хора биха желали, за да се чувстват удовлетворени от работата и заплащането", каза Петков.

По думите му, ако допреди 10 години е било достатъчно да имаме позиция за работа в някоя компания, сега всъщност говорим за "Пазар на кандидата".

"Хората не само имат нужда да работят нещо, но те искат да работят в определена компания и в определен регион - т. е. имат възможността да избират своя работодател и съответно компаниите вече полагат много повече усилия да промотират себе си като работодател", обясни Петков.

Той даде пример, че в различни градове в България може да се видят повече билбордове с реклама "Елате да работите при нас...", отколкото реклама на самия продукт, произвеждан от дадената компания.

"Младите хора, които търсят работа, са по-различно поколение. Ако ние сме възпитани с идеологията "учи, за да работиш" и "работи, защото иначе няма друга опция", то при младите нещата са много по-разнообразни и те са много по-смели, много по-готови да рискуват. Съответно намирането на работа на всяка цена не е житейска цел. Те могат да намерят работа, да се почувстват неудовлетворени от нея и да я напуснат. След това да потърсят друга работа и така, докато в един момент открият своето поприще", каза Петков.

Той посочи, че статистиката, която "Джоб Тайгър" има от 23 години, показва, че близо 50 000 млади души са преминали през "Дните на кариерата". По думите на Петков близо един на всеки шест посетители е успял да намери някаква възможност - стаж, работа за младежи или направо работа в компаниите.

"Тези, които искат да получат възможност, трябва да бъдат проактивни и да я търсят. "Дните на кариерата" са формат, който дава възможност не само за млади, но и за всякакви хора, които имат желание и амбицията да проучат, да положат някакви усилия, да поговорят с компаниите и съответно да открият възможност", каза Християн Петков.

Кариерната борса в Русенския университет предизвика днес интереса на много млади посетители. На щандовете бяха представени фирми от областта на търговията, автомобилостроенето, металообработването, финансовия сектор, транспорта, държавни компании, институции.

Събитието в Русе е шестото и последно за тази година от серията "Национални дни на кариерата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    123
    ЛидЕла там ли е ? Топ работодателя търси докери и носачи за пълнене на рафтовете и едновремено и касиери и пожарникари и чистачи. Един глупак, сто задължения. Кариерата там е страхотна, както и в КаЛфланта. Не джоб тайгър ами глупак тайгъри се търсят за кариери от механична на електронна палетна количка. Мотокара е топа.
  • 4
    1
    Ха-ха-ха
    Льольо павликенския пак е изцопан на снимките. Ей, тоя селянин няма да спре да се пъчи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари