Кардиолог: 25% от прекаралите коронавирус развиват "дълъг ковид"

14
Вирусът засяга много системи, сред които и сърдечно - съдовата, каза д-р Петър Калайджев
Вирусът засяга много системи, сред които и сърдечно - съдовата, каза д-р Петър Калайджев Видео: NOVA

Вирусът засяга много системи, сред които и сърдечно - съдовата, каза д-р Петър Калайджев

Има доказателства, че 25% от населеното, което е прекарало Ковид в последствие развива т.нар. дълъг ковид, това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS д-р Петър Калайджев – специалист – кардиолог в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", началник на Ковид отделение, автор на проучване на тема какви последствия оставя вируса върху преболедувалите.

Лонг ковид е проблем за лекари и пациенти, тъй като симптомите са неспецифични, потвърди той. Необходимо е да се използват съвременните средства на медицината за предпазване от вируса, именно ваксинацията, каза д-р Калайджиев.

Вирусът засяга много системи, една от които е сърдечно - съдовата, а това е една от причините за зачестилите инсулти, инфаркти, тромботични инциденти след ковид, което продължава до шест месеца, дори повече от година след боледуването от Ковид, заяви лекаря.

Действието на грипа върху сърдечно – съдовата система е с доказано негативни последствия, както и Ковид, следователно трябва да се пазим и от новите варианти на Ковид и от грипа, и за двете има ваксини, допълни той.

Кардиологът каза, че профилактиката е изключително важна, а артериално налягане и холестерола трябва да бъдат контролирани.

Имунната система реагира по различен начин, много от имунолозите не препоръчват допълнително стимулиране, каза д-р Калайджиев. "Има специфични начини, какъвто е ваксинацията, особено при сърдечно-съдови заболявания, тъй като една инфекция може да доведе до хоспитализация", предупреди той.

Кардиологът разказа, че болница ИСУЛ е участвала в световно проучване за специфична терапия при пациентите, които развиват тежки усложнения. Въпросното лечение е от голяма полза, допълни той, а екипа на разработения медикамент е получил високо признание – очаква се одобрение на Американската агенция по лекарствата на новата молекула.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    тара
    Така ли........... ?????????? След като стана общоизвестен факт, че е причинена от хомосексуалисти, защото не заклеймихте хомосексуализма като болест?! Защо не скочихте на лгбт, че съдейства за разпространението на зараза?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари