Карантина - всичко за правилата, които не винаги спазваме

0
Когато сте под карантина, мийте ръцете си често и старателно със сапун и поне 30 секунди. Кашлица и кихане във вътрешния лакът или в кърпичка, която след това веднага изхвърляте в кошче за боклук. Дръжте се на разстояние поне 2 метра отдалечени от други хора
Когато сте под карантина, мийте ръцете си често и старателно със сапун и поне 30 секунди. Кашлица и кихане във вътрешния лакът или в кърпичка, която след това веднага изхвърляте в кошче за боклук. Дръжте се на разстояние поне 2 метра отдалечени от други хора

Има три причини за карантина: Ако се чувствате болен (треска и кашлица), - ако сте били в контакт със заразено лице, - или ако ви е потвърдено, че сте заразени и болни от коронавируса

Карантина означава временна изолация на хора, засегнати от или заподозрени, че имат заразна болест, за да се държат далеч от другите, за да не заразят несъзнателно някого. Карантините се използват за спиране на разпространението на заразни болести. Следователно карантината е ефективен начин за защита на обществото от инфекция с коронавируса.

Много е важно да спазвате правилата, когато сте под карантина:

1. Трябва да останете вкъщи поне 14 дни. Избягвайте да излизате от стаята си.

2. Когато сте под карантина, мийте ръцете си често и старателно със сапун и поне 30 секунди. Кашлица и кихане във вътрешния лакът или в кърпичка, която след това веднага изхвърляте в кошче за боклук. Дръжте се на разстояние поне 2 метра отдалечени от други хора.

3. Посещенията от всеки друг са забранени.

4. Ако трябва да видите лекар, първо се обадете, за да може лечебното заведение да предприеме стъпки, за да предотврати заразяване на други хора.

5. Помолете приятели или съседи да ви съдействат за пазаруване на хранителни стоки или поръчки от аптеката. Вещите трябва да се доставят пред вратата ви.

Моля, обърнете внимание: Ако нарушите законова карантина, предстои парична глоба или присъда от затвор. Ако бъде потвърдено, че сте заразени с коронавируса, здравните власти ще ви дадат допълнителни инструкции.

Вие сте длъжни да следвате тези инструкции без изключения и да сътрудничете с властите! Ако бъде потвърдено, че сте заразени с коронавируса или подозирате, че сте заразени с вируса, незабавно споделете тази информация с хора, с които сте били в контакт.

Симптомите могат да се появят от 2 до 14 дни след заразата, така че говорете с всички, с които сте били в близък контакт през последните 14 дни. Близкият контакт означава, че сте разговаряли с човека най-малко 15 минути или сте били в контакт, без да държите на разстояние най−малко 2 метра. Това включва:

1. Лице, живеещо в едно и също домакинство.

2. Човек, с когото сте разговаряли поне 15 минути.

3. Човек, с когото сте били в контакт, без да държите на разстояние най−малко 2 метра (например по време на разговор), също в училища, детски градини или на работа

4. Човек, с когото сте били в контакт в лекарски кабинети / клиники или на събития (от най− различен вид).

Какво да правите с отпадъците, ако бъдете потвърдени, че сте заразени с коронавируса или подозирате, че сте заразени с вируса? Всички видове отпадъци от засегнатите домакинства трябва да се изхвърлят в черния контейнер за отпадъци. (Шварце Тоне) Други предпазни мерки:

- Малки количества течни отпадъци трябва да се поставят с достатъчно абсорбиращ материал, за да се осигури доставка без капки. По-големите количества течни отпадъци не трябва да се изхвърлят в контейнера за остатъци.

- Отпадъците трябва да се събират в стабилни торби за боклук, които трябва да бъдат плътно затворени след пълнене с отпадъците, например чрез връзване.

- Торбите за боклук трябва да се поставят директно в кошчетата или контейнерите. Те не могат да бъдат поставени до тях. Всички останали домакинства продължават своя режим на отпадъци, за да не натоварват излишно съоръженията за изхвърляне на отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари