Каракачанов: В Скопие тактиката е да покажат на Запад колко са активни, а българите как не отстъпват

2
Да де, но българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и не спрат с омразата към България, заяви той
Да де, но българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и не спрат с омразата към България, заяви той

"В Скопие тактиката е да покажат на Запад колко са активни, а българите как не отстъпват."

Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV.

Красиви клишета, нищо повече бяха думите на Зоран Заев. Посещението му в София е част то тактиката му и на неговото правителство да представят на Запад пред партньорите от ЕС, че те да конструктивната страна, а ние сме деструктивната. Заев дойде в София, защото преди една седмица беше в Париж, където се опитваше да убеждава президента на Франция Еманюел Макрон колко е необходимо Македония да влезе в ЕС. Макрон му отговори, че Франция е за членството на Македония в ЕС, но да се разберат със София. Това е тактиката отдавна. Те са уж добронамерените, отворените и искат диалог, но всъщност идват и нищо не предлагат. Това да се разхождаш от Скопие до София нищо не означава“, посочи Каракачанов.

„Аз също не знам какво предложи Заев. Знам от мои източници в Скопие, че ще предложат да направим една пътна карта напред във времето. Второто е работа по коридор номер 8 – жп линията Кюстендил – Скопие, която е заложена преди 25 години да се направи. Това нищо не означава. В Скопие тактиката е да покажат на Запад да се покаже колко са активни, а българите как не отстъпват. Да де, но българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и не спрат с омразата към България“, заяви той.

По повод изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е направил остър завой при разговора си във Заев, Каракачанов заяви: „За мен когато става въпрос за националните интереси за България, нямам партньори“.

Когато направиш завой, аз не мога да си мълча. Не ми хареса, че се опита да прехвърли проблема на служебното правителство. До вчера твоето правителство, в което участвах и аз, държахме друга политика – че България няма да отстъпи, докато Македония не си промени политиката. Сега едва ли не служебното правителство може, но не иска. Подобни играчи като Заев, които идват тук, не за да обслужват нашия интерес, а напротив - да прецакат нашия интерес. Не върви ние като българи да си прехвърляме горещия картоф. Всички ние трябва да имаме една позиция и тя трябва да е национално отговорна. Друг е въпросът доколко служебното правителство е готово да отстои твърдо една такава позиция“, добави той.

Не може да се говори за два народа и две нации. Какво потвърждаваш ти, като повтаряш клишетата на Зоран Заев. По темата за Македония е крайно време ние като българи да спрем да се делим дали сме на власт, или опозиция. Българският национален интерес трябва да бъде отстояван еднакво, ясно, твърдо и категорично“, уточни Каракачанов.

„Българската външна политика в последните 20-тина години не си е направила усилието да обясни на нашите европейски партньори какъв е генезисът на този спор. Ако там фалшифицират нашата история и унищожават нашите културни паметници, това безсмислено ли е?. Гърция беше в подобна ситуация в продължение на 28 години, но не е изолирана. Това е една мантра, която ни се налага от едни хора, които се опитват да ни убедят, че не е важно да отстояваме българския национален интерес. Българският национален интерес е да имаме за съсед държава, която спазва европейските норми и правила, не създава и не генерира омраза към България и не преследва нашите сънародници там. Какво по-ясно и как да го кажа по-ясно?“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари