Капка Тодорова: В Германия не връзват бебетата за креватчетата

2
Понасъбрах доста опит с бебе и малко дете по болниците в Германия, без да съм някакъв специалист по медицинска логистика или педиатрия, мога веднага да кажа три неща, които се правят в нормалния свят
Понасъбрах доста опит с бебе и малко дете по болниците в Германия, без да съм някакъв специалист по медицинска логистика или педиатрия, мога веднага да кажа три неща, които се правят в нормалния свят Снимка: bTV

Знам, че Украйна е темата. И покрай нея малко сякаш не се забеляза репортажът от сливенската болница - за пореден път сливенската болница, в който излъчиха кадри, показващи, че бебетата в нея се държат вързани

 Вързани са им и крачетата и ръчичките, за да не мърдали и остават така с дни. Майките пък не били пускани под предтекст, че нямало място, макар жената, подала сигнала, да е видяла празни стаи достатъчно. И понеже така се случи, че аз понасъбрах доста опит с бебе и малко дете по болниците в Германия, без да съм някакъв специалист по медицинска логистика или педиатрия, мога веднага да кажа три неща, които се правят в нормалния свят, а в България персоналът в болниците лъже, че така трябвало, за да не си изскубват абокатите и системите. Не, не трябва да връзват бебетата.

1. На бебета се слагат меки чорапчета на ръчичките, за да не се драскат и скубят, ако хванат нещо. Колко хитро и не е ракетна техонлогия, нали? И българските родители също го правят, ако бебето има невродермит или пък се драска много. Та не е непознато ноухау. Просто причината да вържат бебетата е, че иначе ще им изстине кафето. Или пък някога някоя садистка е измислила това и всички след нея го повтарят ,без да се замислят колко е нехуманно.

2. Абокат на бебе се слага в главичката, защото там вените го позволяват, на ръцете би било касапница, но ако се налага, чорапчето върши работа.

3. Деца до 12 трябва да са придружени от майка или баща, особено пък бебета, защото няма как иначе сестрите да са нонстоп до децата, а при бебета това е нужно. И защото такива са правата на децата. При липса на място, майката не спи в легло, седи на стол. Кофти, трудно, но е до бебето. Прекарвала съм няколко нощи на стол по причина препълнена болница. На никой не би му хрумнало да ме изгони, напротив, ако не бях останала, сигурно щяха да се обадят на социалните. Толкова е немислимо за пренатоварените също медицински сестри в Германия майката да не присъства. За индивидуални случаи, в които това не е възможно, има детски сестри и те поемат грижата.

Не от долния етаж от кафенето, а от същата зала.

Капка Тодорова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари