Канят на празник в село Борисово

0

Село Борисово е създадено през 1864 г.

Веднага след създаването му се взема решение да се построи черква, след което започва изграждането й и през 1868 год. е открита. Цялото население се труди доброволно. Главни майстори са Генчо и Трифон от гр. Трявна. Вратите и прозорците са направени от Марин Патарят и синовете му Кольо и Мирчо, и Филип Йоргов. Решетките на прозорците, мандалата на вратите и другите железарски изделия са направени от ковачите Минчо Иванов и Злати Ковача. Майстор Трифон донася дървената ограда на олтара от гр. Трявна. Вътрешната украса и изографисването е дело на Йохан Чех. Камбаната и иконата на Свети Архангел Михаил са закупени със златни пари, дарени от Митхат паша. Тронясването на черквата се извършва на 21 ноември 1868 год. на празника на Свети Архангел Михаил и затова храмът носи името на светеца.

За празника са поканени протосингел Нил Изворов – заместник митрополит на Русенската епархия и председател на българската община в Русе, гости от Балкана (родственици на жителите на селото) и от околните села. С тържествена служба се откриват църквата и училището към нея.

По случай 150-та годишнина на храма, на 10 ноември 2018 г. ще бъде отслужена Света Божествена литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. Ще се извърши водосвет и свещеникът Отец Деян ще раздаде курбан за здраве. Във връзка с храмовия празник на този ден,  ще се проведе и традиционният събор на село Борисово.

В 16,30 часа в центъра на селото ще свири оркестър, ще се извият кръшни български хора, ще се чуят български народни песни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари