Кандидатът на Заев поведе на изборите в Северна Македония

0
На 5 май ще се реши дали Стево Пендаровски или Силяновска ще е петият президент на Северна Македония
На 5 май ще се реши дали Стево Пендаровски или Силяновска ще е петият президент на Северна Македония Снимка: БГНЕС

 

Стево Пендаровски, кандидатът на управляващите за президент на Северна Македония, води на първия тур на изборите, който приключи преди два часа и половина.

Това сочат първите резултати на страницата на Държавната изборна комисия, предава Дневник.

При обработени резултати от почти 54% от избирателните секции Пендаровски има преднина от над 4 пункта (над 17 хил. гласа) пред кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова. Към 22:10 ч. българско време гласовете за него бяха 186.8 хил., тези за Силяновска - 169.5 хил., а тези за кандидата на двете по-малки албански партии Блерим Река - 48.2 хил. Това стана след като в продължение на час при броенето преднината му бе едва около 4000 гласа.

Временните резултати не дават възможност на Пендаровски да спечели още на първия тур, тъй като по закон биха му били необходими гласовете на 50% от гражданите, записани в избирателния списък - т. е. над 900 хил. гласа. Това са повече хора, отколкото са гласували на днешните избори.

Разделение заради името, но и сред албанците

Вотът бе белязан от разделението в Северна Македония заради споразумението за името, подписано с Гърция. Преспанският договор промени името на Република Македония, но кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова (която не използва новото) казва, че експертен панел ще разгледа валидността му, ако тя бъде избрана. Затова западни медии наричаха изборите неофициален референдум за договора.

Според Централната избирателна комисия активността до 19:00 ч. е била малко под 40%. Това вероятно означава, че активността ще е е по-малка, отколкото на предишните президентски избори през 2014 г., отбелязва електронното издание МКД, като се позовава на данни оттогава. При преизбирането на Георге Иванов активността е 48.86% за целия ден, а на референдума за името - 37 на сто.

Активността е била видимо по-ниска в много западни райони на Северна Македония с мнозинство етнически албанци. Местни медии пишеха, че много от тях ще изберат да не гласуват на фона на разделението между различните албански партии за това кой кандидат да застане срещу Силяновска - Пендаровски или Река. Пендаровски бе подкрепен както от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев, така и от коалиционните му партньори от Демократичния съюз за интеграция (ДУИ). Река пък бе кандидатът на Алианса на албанците и "Беса", две малки партии в парламента на страната.

"Притеснително е, че изборите показаха, че четвърт от населението е напуснало," каза кандитатът на двете по-малки албански партии Река чрез говорителя на предизборния си щаб. Според него за това говори слабата активност на гласоподавателите.

Македонските институции казват, че изборният ден е преминал без проблеми. Генералният секретар на СДСМ обяви малко след затваряне на урните, че в страната дори е имало "скандинавски" тип избори, честни и без нарушения.

Изборни особености

Така на 5 май ще се реши дали Пендаровски или Силяновска ще е петият президент на Северна Македония. По два мандата са имали първият държавен глава Киро Глигоров и сегашният Георге Иванов, а по един - загиналият в самолетна катастрофа Борис Трайковски и предшественикът на Заев начело на СДСМ Бранко Цървенковски.

Конституцията (чл. 81) предполага балотаж, ако никой не е получил мнозинство в размер не просто 50% от бюлетините, а 50 на сто от записаните в избирателния списък 1.8 млн. избиратели.

При втория тур - 2 седмици след първия - има и друга подобна особеност. Освен мнозинство от гласовете победителят на балотажа трябва да разчита на поне 40 на сто от регистрираните избиратели или 723 253-ма души според чл. 121, т. 3 от Изборния кодекс. Това подтикна македонски и западни анализатори (а и сп. "Икономист") да изразят тревога от възможността опозицията да опита да призове за бойкот, ако везните в кампанията се наклодят в полза на Пендаровски, и така вотът да стане невалиден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари