Канали на Рио не се виждат от мъртва риба

0

16 месеца преди началото на Олимпийските игри, два плавателни канала в Рио де Жанейро са в ужасно състояние. През последните месеци двата канала, които по принцип са замърсени с отпадъчни води, се пълнят с мъртва риба, предава „Асошиейтед прес“.

Мъртвата риба от вида Средиземноморска финта се носи по повърхността на лагуната Rodrigo de Freitas, където ще се проведат състезания по кану и гребане. Според официални лица колебанието на нивото на кислород, причинило измирането на рибата, е в резултат на замърсяване, докато други считат, че причината се крие в температурните разлики заради дъждове и високото ниво на водоема, предава АП.

Местен фотограф, на име Алекс Мутиньо, каза пред АП, че това се случва всяка година, като понякога умират повече риби, друг път по-малко. „Това е поредният срам на Бразилия“, разочарован е фотографът.

Това е второто масово измиране на риба през 2015 г. През февруари заливът Гуанабара, който е домакин на олимпийските игри по плаване, бе пълен с мъртва риба, причините за което все още са неясни, съобщава АП.

Бразилските органи обещаха да почистят каналите преди игрите, но сега се страхуват, че няма да успеят на време, което повдига тревоги за безопасността на олимпийските атлети, които ще се изявяват по вода.

Миналият месец кметът Едуардо Паес казал пред бразилски спортен вестник, че голяма част от замърсяването ще остане, но не бил разтревожен: „Олимпиадата ще се проведе в период, в който вали много малко, и освен това количеството отпадъци, които идват от пет общини от региона, е контролируемо… Не виждам това като проблем за Олимпийските игри“.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари