Канада планира да изгради най-голямата АЕЦ в света

0
След извършеното разширение обектът ще стане по-голям от настоящия глобален лидер японската АЕЦ „Кашивазаки - Карива“
След извършеното разширение обектът ще стане по-голям от настоящия глобален лидер японската АЕЦ „Кашивазаки - Карива“ Снимка: Chuck Szmurlo / wikipedia

След извършеното разширение обектът ще стане по-голям от настоящия глобален лидер японската АЕЦ „Кашивазаки - Карива“

Канадско енергийно предприятие започва работа за разширяване на ядрена централа с потенциал за изграждане на най-голямото подобно съоръжение в света на фона на нарастващото търсене на чиста енергия, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Правителството на Онтарио обяви, че Bruce Power ще извърши екологична оценка за добавяне на цели 4,8 гигавата капацитет към своята електроцентрала в най-населената провинция на Канада. Осемте реактора на съоръжението в момента имат около 6,2 гигавата общ капацитет и доставят около 30% от електроенергията, потребявана в провинцията.

Разширяването ще направи обекта по-голям от японската централа АЕЦ „Кашивазаки - Карива“, която към момента е номер едно със седем реактора и капацитет от над 8 гигавата.

Решението на компанията отразява стремежа на Канада да премине към по-чисти енергийни източници и да играе по-голяма роля в глобалната битка срещу изменението на климата. Канада разработва планове за налагане на безвъглеродна електрическа мрежа до 2035 г., а проектът на Bruce Power ще бъде първата конвенционална ядрена централа в провинцията за последните три десетилетия. Друга компания в региона, Ontario Power Generation Inc., участва в разработването на нов тип усъвършенстван реактор.

Новото ядрено производство ще бъде от решаващо значение за изграждането на чистата мрежа на бъдещето“, изтъква Тод Смит, министър на енергетиката на Онтарио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари