Канада казва кога падат визите за българите

0
Това се посочва в съобщение на Европейската комисия
Това се посочва в съобщение на Европейската комисия

Канада ще съобщи в началото на есента в какви срокове предстои да премахне визите за българи и румънци.

Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от БТА.  Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос разговаря с представители на България, Румъния и Канада за визите.

В общо изявление на Аврамопулос и канадския министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм се посочва, че канадски представители са проверили готовността на Румъния, а до края на месеца ще извършат същата оценка и на нашата страна, по повод възможността за премахването на канадските визи за гражданите на тези две държави от ЕС. Резултатите от оценките ще бъдат съобщени в ранната есен, когато се очаква да бъде представен и срок за отпадането на канадските визи за българи и румънци. Тогава е и срещата на върха ЕС-Канада

В изявлението се допълва, че Макколъм е изразил благодарност към България и Румъния за постоянното сътрудничество в оценителния процес, който ще приключи през лятото. Аврамопулос и Макколъм добавят, че има нужда от "осезаеми стъпки" за подобряване на положението, в което българи и румънци имат нужда от визи, за да пътуват до Канада.

Оптимисти сме, че след тази среща и в по-нататъшното ни сътрудничество се приближаваме до тази цел, заявяват двамата.

В днешните разговори от българска страна участваха заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска - Йоан-Драгош Тудораке, началник на Канцеларията на министър-председателя.

По-късно тази седмица ЕК отново ще обсъди въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, с намерението да намери решение. 

През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари