Каменната стена на кея в Русе е пред срутване

0
Раздвижи се каменната стена на кея в Русе
Раздвижи се каменната стена на кея в Русе Видео: БНТ

Каменната стена, която укрепва ската над кея в Русе, на места се е пропукала и може да се срути. Тя е изградена през 30-те години на миналия век и оттогава не е ремонтирана.

Огромните каменни блокове, които задържат стръмния склон над брега на Дунав, са се разместили, а почвата около тях се е слегнала и пропаднала. Освен това в ската са прокопани множество тунели. Някои от тях доскоро са се използвали като скривалища.

Именно едно такова се е срутило и е довело до деформацията по каменния зид. В близост има още един пропаднал терен. Запознати коментираха, че там е било войнишка баня.

“Имало е ями, които спомагат това пропадане. До миналата есен беше заринато и с боклуци. Поизчистиха, изсякоха треволяка, но трябва да се вземат мерки”, каза Севдалин Дончев.

В момента Община Русе подготвя цялостен ремонт на района около кея на Дунав. Ще бъде поправена и старата историческа кейова стена над реката, която датира още от Османско време. Камъните, които тежат по 60 килограма, ще се пренаредят след ремонта. Проектът, с който Общината ще кандидатства за средства, е на стойност милион и 800 хиляди лева.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари