Калинката - цар, безхаберието – господар

2
Ами топка е, върти се
Ами топка е, върти се

Настоящите седмици са много лоши за правителството, обобщава Факти.

Не само се стовариха ред проблеми върху гражданите, породени от управленски действия и бездействия, ами се вижда и върху каква бутафория е построена кадровата му йерархия. Чувството за отговорност - тази базова човешка добродетел - липсва. Чак да му стане неудобно на човек, наблюдавайки всичко това.

Гледаш ги Борисов, Цветанов и сие - пъчат се, дуят, големи мъже и управленци, даже на единия мускулите му са по-яки от граничната румънска ограда. Но стане ли гаф в държавата, провал, всички се разбягват като дребни цвъртящи животинки. Отнася го някой в средата на веригата, поставен да изгори.

На принципа “калинка - бушон - калинка прим”

Всичко това не е ново като подход, но по някаква случайност ред еднотипни неприятности заваляха в летните жеги. Абсолютно еднотипен е и “управленският” им отговор. Търговският регистър безпрецедентно “изпуши”, ако това не е провал, не се знае кое е. Давайки вид, че не я познава много-много, премиерът Борисов махна шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, близка до Делян Пеевски.

Замени я с универсален безценен кадър, когото също не познава, но по случайност пак е близък до Делян Пеевски. Но всъщност Борисов извършва новото назначение така, че да не носи отговорност (подобно на старото). “Не я познавам, днес се запознах с нея за първи път. Питайте тези, които са я предложили от "Патриотичния фронт".

Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности, разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно. Мисля, че ще се справи” - така звучи безпрецедентното обяснение на Борисов за новата титулярка Габриела Козарева. Излиза, че и магаре да му предложат, премиерът ще се съгласи; и ще изрази надежда, че “ще се справи”, без да има представа новоназначеният кой е и какъв, само защото постът се пада в “ресора” на партньорите. Впрочем по абсолютно същия начин и Сергей Станишев бягаше от отговорност за кадровите безобразия на ДПС в така хулената от Борисов тройна коалиция (о, забравени времена!).

Със същите аргументи се опита и Пеевски да наложи за шеф на ДАНС. Публична тайна е също, че през патриотите сега преминават назначенията на ДПС - политически опакован кадрови трик, при който хем Пеевски и Движението са доволни, хем Борисов и ГЕРБ не носят отговорност. 40-годишната Козарева досега бе шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, а преди това - зам.-министър на спорта.

Каква прекрасна визитка, за да оглави днес Агенцията по вписвания! Нали се сещате кой ще изгори при нова драма в ресора й?

Няма да е началникът Цецка Цачева, разбира се.

Подобни “широко специализирани” кадри се назначават, за да опират пешкира при инциденти - няма да е голяма загуба, ако си тръгнат, пък и те самите не ще се противят, защото ще бъдат поставени на друг подобен пост със същата цел. Ето, Цецка Цачева може да е пълен провал като правосъден министър, но не само че не си и помисля да поеме отговорност за провала на Агенцията по вписванията, която по закон наблюдава, но и има всички шансове да се издигне до конституционен съдия.

Гръмна и застрахователната компания “Олимпик”. И това е мегаскандал. “Парсата обра” зам.-шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Друг по-нагоре? Естествено, че не. Кадровият сюжет в тази сага е още по-интересен. Ралица Агайн, определяна днес от мнозина като “изключителен специалист” и човек с морал (заради оставката при “Олимпик”), стана депутат на 24 години.

Тя бе от ония безценни кадри тип “Бил Гейтс”, с каквито ни дари НДСВ през 2001 г. (ех, колко приятно е, наистина е, че са забравени тези времена!). Политиката не само й даде мечтан старт в живота, но както винаги се случва - изстреля я в тихи уютни управленски кресла. От които се мърда единствено при апокалипсис. Агайн бе два мандата в КФН, предназначена от депутатите на ГЕРБ без никакъв професионален тест - само заради стари договорки с бившата партия на Борисов НДСВ (не бе член, водеше й листите).

Но Агайн не бе нещо по-различно от други подобни кадри като например шефа на БНБ Иван Искров. Не е нещо кой знае какво различно и от довчерашната си шефка Карина Караиванова, сложена за председател на КФН само защото е близка на Владислав Горанов. Цялата тази кадрова пирамида днес рухва Преди “Олимпик” рухна КТБ.

И се оказа, не щеш ли, че и в БНБ, и в КФН, баш началниците нямали право да контролират заместниците си! И никакво, ама абсолютно никакво чувство за отговорност при тях - все едно нямат общо с подчинените. Нито се отчитат, нито отговарят на въпроси. Мълчеше Искров, мълчи сега Караиванова. Калинките кацат от пост на пост, за да горят, съхранявайки върха на пирамидата. Ето - за “Олимпик” Горанов е цял, Караиванова - непокътната, заминава си Агайн. Едва ли е голяма беда, след като досега се радваше на даровете на партийното кариерно израстване.

Трагичното е, че никой не смята да променя начина, по който се управляват тези сектори, дори и след гръмките провали, надявайки се, че проблемът ще изчезне с човека. И тъй като това няма как да стане, ни остава просто да гадаем къде ще е следващият срив. А помните ли кой изгоря за проблемите с чумата в Странджа? Не бе министър, заместниците му бяха. Помните ли кой го отнесе след избягалите затворници? Не бе Цачева, подчинените й. Не е задължително при всеки скандал да си отива министър, но е

недопустимо “бушониадата” да е официална политика

А точно такава е политиката на днешните властимащи. В резултат се продуцират безотговорност и безхаберие. В една нормална среда - колектив, фирма или държава - ръководителят отговаря за подчинените си. Как така началник няма да носи последствия за действия на служител, особено след като го е назначавал лично?

Кой ръководител в нормална среда, впрочем, назначава човек, когото не само не познава, но и не желае да разбере колко става? Но политиката, знае се, продуцира ненормална среда, в България - още повече. Тя нарочно е ненормална - за да оцеляват ненормалните. И още нещо стряскащо има в текущите скандалите. Това е изключителният непукизъм на премиера Борисов. “Диск е - скапал се, паднал.

Всичките работим с компютри и програми, знаете, че някой път се бъгват"; “Голяма олелия”. С такива думи Борисов обясни катастрофата с Търговския регистър, поразила стотици хиляди физически и юридически лица. Нещо като оправданието на футболистите при провали:

“Ами топка е, върти се.” Дали премиерът си вярва, не е ясно. Ясно е обаче, че няма друг избор, освен да приказва врели-некипели. Цялата тази система от калинки, бушони, бягство от отговорност и безхаберие всъщност е властовият конструкт. Разклатиш ли го, рухва властта. А именно запазването й е основаната цел на Борисов и партньорите му.

Всички тези скандали, понеже пряко засягат огромен брой българи, са много по-тежки за властта от корупционен екшън като с Живко Суджука, например. Жертвайки пешки и признавайки зависимост от коалиционните партньори, премиерът демонстрира безсилие - поредно петно върху образа на “Терминатора Борисов”, с който той вземаше ума на българите доскоро. Така отминава световната слава, така вероятно ще изтече и последният му мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари