Калиева сол вечер гони махмурлука на сутринта

0
Ако сме препили, не бива да пием кафе сутрин!
Ако сме препили, не бива да пием кафе сутрин!

Болестта с изисканото медицинско наименование веисалгия, всъщност, е баналният махмурлук, който е изпитвал всеки нетрезвеник.

В България това заболяване е особено разпространено през зимните месеци, а по Коледа и Нова година взима епидемични размери.

Той може да е епизодичен при хора, които пият по-рядко и за да премахнат главоболието поглъщат по огромни количества кафе. Ако обаче човек започне от сутринта с едно малко или бира „за оправяне“, това вече е белег за зараждащ се пагубен навик и дори зависимост.

Главоболие, сухота в устата, болезнена чувствителност към ярка светлина и силен шум са традиционните прояви на посталкохолното опиянение. При мнозина то причинява още диария, гадене, повръщане загуба на апетит, треперене,общо неразположение, чувство за умора, слабост и безпомощност. Три поредни сутрини махмурлук със сигурност довеждат и до чувство за безпокойство, нарушение на съня и дори повишаване на телесната температура.

Британско проучване сочи, че той е в основата на депресивните състояния и дори може да доведе не до една, а до серия от панически атаки.

Махмурлукът, на практика потиска вазопресина (антидиуретичния хормон). Резултатът е често уриниране, което води до загуба на соли и часове по-късно до дехидратация. В опита си да възстановят нормалната си работа, свитите органи се конкурират помежду си и крадат вода от мозъка, а последният се свива. Мембраните на клетките на мозъчната кора, се „опъват” и причиняват на махмурлията неимоверна болка при всяко движение. Обезводняването е отговорно и за скованите и отслабнали мускули, треперенето, крампите и сухотата в устата.

В такива случаи, противно на всички навици, махмурлията не бива да пие кафе сутрин, тъй като то дехидратира допълнително, както и бира. Черният чай също подсилва уринирането. Слабоминерализираната вода обаче върши чудеса. До 3 литра от нея само преди обяд, като приемът е по литър на всеки два часа, елиминира дехидратацията, а с това оросяването на мозъка се активира, мускулните крампи изчезват, а с тях и главоболието и напъните за повръщане. Шкембе борбата и пилешката супа също подпомагат възстановяването на електролитния баланс.

Доказано добро средство, което се практикува от хора с добър стаж в консумацията на алкохол, е взимането на 1–2 таблетки аспирин, приети поне час преди запоя. Мезетата пък, се осоляват с калиева сол, която по-бавно освобождава течностите от организма и по този начин не се стига до силна дехидратация след препиване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари