Калфин: Промените в социалното осигуряване ще донесат над 1 милиард лева

0
Вицепремиерът Ивайло Калфин
Вицепремиерът Ивайло Калфин

Над 1 млрд. лв. ще бъдат генерирани в бюджета след промените в социалното осигуряване, приети на първо четене в парламента. Това обяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР, като допълни, че тези пари ще бъдат използвани за повишаване на най-ниските пенсии.

„Сегашната система, в сегашния си вид, е пагубни въобще за пенсионната система в страната. Новият модел на осигуряването ще работи поне 25 години“, заяви Калфин.

По думите му няма смисъл да се обещават чудеса. „Това, което казах, с увеличаването на пенсиите, е заложено във формулата, така че, то е гарантирано. Пенсионната система подлежи на политическите промени в бъдеще. Искрено се надявам, че особено с тези промени, които правим - за мъжете с по 1 месец годишно се вдига изискването за възрастта за пенсия, просто няма смисъл някой да се упражнява и да го прави на политически проблем. Поне в следващите 20-25 години мисля, че този модел би могъл да работи спокойно. 

Пенсионният пакет, който предлага кабинетът на служителите в МВР е много по-добър от досегашния“, обясни Калфин.

Припомняме, че преди дни парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Според тях  осигурените да могат да прехвърлят парите си от частен фонд в държавното осигуряване и обратно.

Също така сигуровката за пенсия ще се увеличава с по 1% през 2017 и 2018 г., т.е. ще нарасне първоначално на 18.8%, а след това - на 19.8%. Възрастта за пенсиониране на жените и мъжете плавно се увеличава до достигане на 65 г. и за двата пола при трета категория труд през 2037 г. Стажът за пенсиониране също ще се увеличава с 2 месеца всяка година и ще достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.  Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също ще нараства плавно до 55 г. за първа и 60 г. за втора категория. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 г и 8 м, а жените – на 47 г и 8 м.

Сред промените е записано и че от 1 януари 2016 г. се въвежда възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност" от 52 г и 10 м, като тя ще нараства до 55 г.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари