Какво знаем за космическия револвер на СССР

0

Студената война между СССР и САЩ е родила едни от най-причудливите и странни оръжия, създавани някога.

Такава е историята на револверът ТОЗ-81, който е разработен специално за съветските космонавти, които са излитали на мисии въоръжени, пише Dir.bg.

Разработката на космическия пистолет започват по препоръки на Алексей Леонов - първият човек направил "космическа разходка" и един от най-добрите космонавти в историята. Идеята си има предистория.

В края на забележителната мисия "Восход 2" през 1965 г., капсулата на Леонов се отклони от курса и се приземи в безкрайните, заснежени гори на Урал. Капсулата разполагала с нож и пистолет Макаров, но те се оказали крайно недостатъчни за тайгата, царство на мечки и вълци.

Предложението на Леонов не било прието веднага, но разработките на специално оръжие за космонавти започнало през 1979 година. То трябвало да има достатъчна огнева мощ, за да може да поваля мечки, но да е компактно и изключително издръжливо.

Създадени са две оръжия - пушката пистолет ТП-82 и много по-странния револвер ТОЗ-81. Оказва се, че ТП-82 е много по-лесен за експлоатация и именно с него започват да се снабдяват съветските космически капсули. ТОЗ-81 обаче се оказва доста по-интересен и с изключително футуристичен външен вид.

Револверът можел да работи с два типа патрони - широко популярният 5.45x39 мм и .410. Цевта била удължена, за да може пистолетът да е точен, а в барабанът му имало място за 5 патрона.

Към оръжието имало включен нож и странна антена, която можела да се прикачи към оръжието, за да увеличи стабилността му или пък да се използва при изпращането на SOS сигнали.

Съветските конструктори разкриват, че целта на космическия пистолет е била да се използва на Земята, основно срещу мечки или вълци. Макар ТОЗ-81 да има футуристичен вид, то употребата му в космоса би могла да бъде изключително опасна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари