Какво ви очаква ако не сте подновили застраховка „Гражданска отговорност“?

0

Читател алармира, че е получил заплашително писмо от Гаранционния фонд, че ще му бъде прекратена регистрацията на автомобила заради изтекъл срок на застраховката му „Гражданска отговорност“, предаде Novini.bg.

Дава му се срок до 14 дни да я поднови. По този повод се свързахме с фонда с въпрос какви са санкциите за тези шофьори, които не се съобразят с това уведомление.

От Гаранционния фонд уточниха пред медията ни, че по закон щом дадено МПС има регистрация в КАТ трябва да има и валидна застраховкаГражданска отговорност“. Ако няма такава, от фонда са длъжни да го дадат на МВР за служебна дерегистрация на автомобила. Това не е спиране от движение на автомобила, а се прави, за да може и МВР да спазва закона. В момента, в който се направи застраховката, се прави обратния процес. Друга възможност е собственикът на автомобила да отиде в КАТ в сектор „Пътна полиция“ и да подаде едно заявление, което струва около 5-6 лева, и със сключената полица. Само че на КАТ им отнема около 10 работни дни, за да влязат в сила промените.

От Гаранционния фонд допълват още, че не следват санкции след изпращането на тези уведомления. Санкция ще има, ако собственикът на МПС шофира без задължителна застраховка и бъде хванат от КАТ.

Припомняме, че съгласно чл. 483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането всяко лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, е длъжно да сключи договор за задължителна застраховкаГражданска отговорност“ на автомобилистите. В случай че сте получили такова уведомление, но имате валидна застраховкаГражданска отговорност”, можете да предприемете следните действия:

Направете проверка за валидността на Вашата застраховка в информационната система на Гаранционния фонд ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари