Какво трябва да знаем преди да изберем котли на твърдо гориво?

0
За много модели като гориво се използват дърва за огрев, кафяви и черни въглища, дървесен чипс, антрацит, горивни брикети и пелети
За много модели като гориво се използват дърва за огрев, кафяви и черни въглища, дървесен чипс, антрацит, горивни брикети и пелети

Какво да търсите при закупуване на котли на твърдо гориво и как да не направите грешка при избора?

Изборът на ефективна отоплителна система е важен компонент на комфортния живот в една къща. На места, където няма положен газопровод и често спира електричество, най-добрият вариант би бил да се инсталира котел на дърва. Какво да търсите при закупуване на котли на твърдо гориво и как да не направите грешка при избора?

Критерии за избор на котли на твърдо гориво

Преди да тръгнете да търсите перфектният котел на дърва за вашия дом, трябва да имате предвид няколко важни неща, пише Balkanec.bg

Отопление и топла вода

Решете какви задачи ще изпълнява устройството - само за отопление на помещения ли ще служи или допълнително ще осигурява и топла вода. В първия случай е по-удачно да изберете модели с една верига. А за захранване с топла вода трябва да закупите допълнително оборудване.

По принцип всички котли на твърдо гориво изпълняват само една функция - отопление, следователно, за да затоплят битова вода, те са допълнително свързани към нея котел за индиректно нагряване. Тази връзка се счита за най-ефективна. Съществуват и двуконтурни модели, но поради особеностите на работата на оборудването за твърдо гориво, такива устройства не издържат дълго и са неефективни.

Система за отстраняване на дим

Когато избирате котел трябва да вземете предвид вида на коминната система, инсталирана в къщата. Диаметърът на комина, височината и напречното сечение на тръбата - такива параметри обикновено се посочват в паспорта на оборудването. Също така си струва да помислите дали коминът е монтиран отвън или преминава вътре в къщата през покрива. Във втория случай системата за изпускане на дим трябва да се погрижи на етапа на изграждане на къща или разходите за инсталиране на комин ще бъдат увеличени поради работата по преминаването на таваните и покрива на сградата.

Класическите котли с естествена тяга не зависят от електричество и се считат за енергонезависими. Горивният процес се регулира от механичен регулатор на тягата (най-често се закупува отделно) или регулиращ винт на вратата на вентилатора.

За да се създаде допълнителна тяга, в блоковете е монтиран вентилатор, който изсмуква въздух от котелното помещение, като по този начин регулира процеса на изгаряне на гориво. За такива котли е предвидена автоматизация, която се нуждае от допълнителен източник на енергия.

Площта на отоплението и качеството на топлоизолацията на къщата. Благодарение на този параметър е възможно да се изчисли необходимата мощност на котел за твърдо гориво. За отопление на 1 кв.м. в добре изолирана къща ще е необходим приблизително 1 kW единична мощност.

Струва си да запомните, че ако индиректен бойлер трябва да бъде свързан към нагревателя, тогава неговата мощност трябва да бъде по-голяма. В повечето случаи резервът на мощност трябва да се увеличи с 10-15%, но точните изчисления трябва да бъдат поверени на специалисти.

Тип гориво

Изборът на котли на твърдо гориво зависи и от вида и цената на използваното гориво. За много модели като гориво се използват дърва за огрев, кафяви и черни въглища, дървесен чипс, антрацит, горивни брикети и пелети. В същото време всеки вид суровина има своя собствена ефективност, която влияе върху честотата на пълнене на горивния материал.

Антрацитът и въглищата имат най-високи нива на ефективност, но тези суровини са скъпи и не винаги се предлагат в Беларус. Дърва за огрев имат средна производителност, но са по-евтини и по-достъпни.

Допълнителни критерии

При избора си струва да се вземе предвид материалът и дебелината на топлообменника, обемът на водата в котела, размерите на горивната камера и вида на зареждането на суровината.

Топлообменникът от чугун е устойчив на корозия и запазва топлината по-дълго, но изисква внимателно боравене. Стоманените се отличават с висока якост и устойчивост на температурни крайности, но ако се появят пукнатини, такъв топлообменник не може да бъде ремонтиран. Ако устройството е изработено от топлоустойчива стомана с дебелина 4 mm, то ще издържи много години.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари